Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci, u izjavi za Ekonomiju onlajn, kritikovao je Evropsku uniju što, kako je rekao, nije identifikovala Srbiju kao krivca za neuspjeh sastanka u četvrtak u Briselu.

Prema njegovim rečima, EU nerado pokazuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije pristao da potpiše sporazum.

"Kosovo je reklo da francusko-njemačkom planu, Kosovo je reklo da ohridskom aneksu, Kosovo je juče reklo da posljednjem prijedlogu EU i ne znam šta još Kosovo može da uradi. Ali Kosovo se i dalje kažnjava, a ovdje mi se čini da postoji neka vrsta dvoličnosti u odnosu na Kosovo sa zapada da taj pristup treba što pre promjeniti jer čak i Kosovo u nekom trenutku može umorite se od ovog jednostranog pristupa koji joj, posebno, čini EU“, rekao je on

Raci je ocjenio da je sastanak u četvrtak bio veoma važan jer je to prvi put da su visoki lideri EU uključeni i da je Unija veoma ozbiljno shvatila dijalog.

Naglasio je da Kosovo ne može da nastavi sa primenom sporazuma kada nema spremnosti Srbije.

"Smatram da je to bio sastanak na veoma važnom nivou jer smo prvi put imali učešće predsjednika Macrona, njemačkog kancelara, predsjednika Savjeta EU kao i Josepa Borrella. Čini se da je EU mnogo ozbiljnije shvatila dijalog, posebno poslije terorističkog napada 24. septembra, to je veoma važno i vjerujem da smo na putu ka finalizaciji ovog novog trenutka nastalog u dijalogu", rekao je on.

Dodaje da Kosovo ne može da preduzme jednostrane korake ako ne postoji volja druge strane za sprovođenje obaveza.

Raci je pozvao da EU govori o neuspjesima Srbije, jer se, prema njegovim riječima, nisu ustručavali da kažu o slučajevima kada je Kosovo odbilo.

"Kosovo je ponovo reklo da dokumentima koje je EU predložila još ranije, ali i posljednjem dokumentu. Kao i obično, Srbija to uvek odbija, ali EU nije bila jasna u odnosu na Srbiju jer se otvoreno ne identifikuje ko je kriv za neuspjeh posljednjeg sastanka. Dobro je da EU počne da priča o Srbiji i neuspjesima Srbije. Jer u nekim slučajevima kada je Kosovo odbilo, zvaničnici EU nisu oklevali da poimence identifikuju osobu odgovornu za neuspehe rundi u Briselu. Ovde EU okleva, ne znam zašto, možda čekaju da se Srbija vrati sa zapada. Dobro je što zbog koordinacije klime u dijalogu EU počne ozbiljno da se bavi Srbijom", rekao je.

On je istakao da Srbija ne može da ide putem EU integracija dok štiti one koji su izazvali sukobe na sjeveru Kosova.

"Čini se jasno da sve zavisi od Vučića, on je problem. On je od početka bio problem jer je s vremena na vrijeme mijenjao pristupe, a takođe je iskorišćavao geopolitički razvoj i uvijek potkopavao proces dijaloga. Podržao je i teroristički napad, Radojičić je na slobodi, na slobodi je još preko 100 kriminalaca. Najviše ih je ušlo u Srbiju. Dok ne budu uhapšeni i priveden pravdi, ne vjerujem da je Srbija ozbiljna po pitanju evropskih integracija. Bilo bi neophodno da EU uvede kaznene mjere i zatraži odgovornost od Srbije u realnom vremenu kako bi Radojičić bio uhapšen, kako bi mu se sudilo, čak i ako ne bude izručen Kosovu", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online