Ministar MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je da bezbjednosne institucije sprovode "najveću istragu u istoriji Kosova" o, kako je rekao, "terorističkom napadu u Banjskoj", dodajući da ga ne bi iznenadilo da je u napad umješan manastir Banjska, jer je, prema njegovim riječima, SPC uvijek igrala destruktivnu ulogu i bila "dio hegemonističke politike Srbije", prenela je Koha.

On je u intervjuu za KTV izneo tvrdnje da postoje obavještajni podaci da se u Srbiji obučavaju i druge grupe za moguće napade na Kosovo.

"Imamo informacije da se obučavaju i druge grupe, da će ne samo Radoičić, već i Veselinović biti dio budućih napada, ako im dozvolimo da se dogode, sa jedinim ciljem da se izazove nova situacija na terenu u kojoj bi se položaj Srbije poboljšao, u odnosu na njihov cilj da unište Kosovo", rekao je Sveçla.

On je ponovio da Kosovo ne odustaje od zahtjeva za izručenje Milana Raodičića, i svih koji su, kaže, planirali napad u Banjskoj.

Ponavlja optužbe da je odgovornost za ono što se dogodilo u Banjskoj 24. septembra na Srbiji, vladi i predsjedniku Srbije, da je plan "vojno razrađen", sa ciljem da se pripoje opštine na sjeveru Kosova.

Dodao je da je jedan od uhapšenih zbog napada u Banjskoj medicinski tehničar u jednoj od sjevernih opština, što vidi kao dokaz da je "kriminalizovala zdravstveni sistem".

Srpsku listu, najveću srpsku stranku na Kosovu, nazvao je kriminalnom organizacijom.

Sveçla je rekao i da je do sada zatvoreno 26 ilegalnih puteva na sjeveru, dok je još nekoliko drugih identifikovano.

"Oni su uglavnom u tri opštine, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, gdje je najduža linija, zatim imamo Podujevo, Kamenicu, Gnjilane i Vitinu. Postoji veliki broj puteva koji će biti zatvoreni, identifikovani su", naveo je on.

Na pitanje o puštanju Dejana Pantića iz pritvora uz kauciju, rekao je da je kosovski pravosudni sistem slab i ranjiv.

"To su slabosti našeg sistema, koji je više puta činio takve ustupke, gdje je osumnjičeni za terorizam pušten u kućni pritvor, a sada pušten uz kauciju. Nigdje u svijetu ne možete da nađete ovakve slučajeve gdje osumnjičene za terorizam, puštate uz kauciju. Kontinuirano smo insistirali da sve institucije služe svim građanima, bez razlike. Pantić je optužen za napad na jednu od institucija koja je srž demokratije, a to je CIK", rekao je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore