Savjetnik premijera

Savjetnik premijera Kosova Jeton Zylfaj rekao je da događaj u Banjskoj od 24. septembra treba da bude polazna tačka za novi pristup u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Koha.

On je kazao da je to tražio i Evropski parlament rezolucijom koja je izglasana u četvrtak.

Zylfaj je rekao da "zapadni svijet treba da shvati da je Srbija kriva za nedostatak normalizacije i da treba pojačati pritisak prema njoj".

Smatra da mora da postoji uravnotežen pristup dijalogu.

"Od 24. septembra imamo novu situaciju, i smatramo da to treba da bude tačka za razmišljanje i polazna tačka za novi pristup dijalogu, što je zatražio i Evropski parlament. Potreban nam je pristup koji unosi balans u dijalog, to znači da nema balansa i da je lakoća sa kojom su mjere preduzete protiv Kosova zapanjujuća, dok postoje teškoće za uvođenje sankcija Srbiji, iako postoje dokazi o njihovom učešću", rekao je Zylfaj.

Prema njegovom mišljenju, napad u Banjskoj je neizbježno povezan sa dijalogom.

"Srbija nije kredibilan partner u dijalogu. Ne možete vjerovati predsjedniku koji dolazi u Brisel na dijalog, a naredio je vojsci da obučava terorističke grupe za napad na Kosovo. Nedostaje kredibilitet", rekao je on.

Dodao je da kosovska strana zahtjeva izbalansiran redosljed u primjeni Ohridskog sporazuma, gdje se, kako kaže, moraju primjeniti svi članovi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore