Definitivno.

Vlast na Kosovu najavljuje da će kaznene mjere Evropske unije protiv Kosova biti ukinute, ali opozicija, kao i analitičari, skeptični su po tom pitanju jer smatraju da se sankcije koriste za politički pritisak na Kosovo u vezi sa dijalogom sa Srbijom, piše Dukađini.

Poslanica Guxo partije u poslaničkoj grupi Pokreta Samoopredjeljenje Jeta Statovci rekla je da iz Evropske unije postoje signali da će kaznene mjere protiv Kosova biti ukinute.

"Definitivno. Sa naše strane, one su opisane kao nepravedne mjere. S obzirom na to da su ekonomske i znajući koliko je kosovska ekonomija krhka, ne mislim da su ni politički ni strateški ispravan potez. Stoga smo naglasili i mi, ali to su podržali i senatori i drugi poslanici, da mjere protiv Kosova treba da budu uklonjene. Ima signala od posrednika da će biti ukidanja ovih mjera", rekla je Statovci.

Iako mjere EU naziva nepravednim, poslanik PDK Ferat Shala smatra da Vlada Kosova nije preduzela nikakvu akciju lobiranja za njihovo uklanjanje.

S druge strane, politički analitičar Seb Bytyqi ističe da su mjere uvedene da bi se izvršio politički pritisak na Kosovo, pa smatra da ih je u sadašnjim okolnostima, teško ukinuti.

Mjere EU su nametnute zbog neispunjavanja uslova EU i SAD za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini