Normalizacija odnosa

Uoči posjete velike petorke opozicija na Kosovu pozvala je premijera Albina Kurtija da se vrati dijalogu bez uslova, piše Nacionale.

Bivši premijeri Kosova iz redova AAK i LDK Ramush Haradinaj i Avdullah Hoti najavili su da se, uprkos dešavanjima na sjeveru 24. septembra, Kosovo mora vratiti za pregovarački sto.

„Kosovo ne učestvuje u dijalogu zbog Srbije, već zbog sebe i svojih saveznika, sa kojima imamo plan za budućnost. To je slično Ahtisaarijevom planu, Srbija ga nije odobrila, ali je rezultirao proglašenjem nezavisnosti Kosova i napredovanjem u perspektivi”, rekao je Haradinaj.

Uslovi Kosova za povratak dijalogu, rekao je Haradinaj, odgovaraju Srbiji.

„Srbija želi da postavimo uslove, odložimo dijalog, sprečimo primjenu, sporazume i budemo pitanje bezbjednosti. Dok je interes Zapada da nas ukloni od bezbjednosnih pitanja i vrati nas na pitanja razvoja, ekonomskih perspektiva, evroatlantskih integracija i da ne ostanemo centar krize koja je interes Rusije”, rekao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, greška je uslovljavati dijalog i ne sprovoditi obaveze koje je Kosovo preuzelo.

Bivši premijer Avdullah Hoti rekao je da kosovsko rukovodstvo treba da razmisli o procesu dijaloga.

“Vjerujem da je ovo novi trenutak u procesu dijaloga i u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom. Očekujem od rukovodstva Kosova da bude oprezno, jer nemamo drugu opciju osim dijaloga i normalizacije. Nadam se da su se ovoga puta pribrali, i shvatili da akcije državnih institucija uvijek treba preduzimati u koordinaciji sa saveznicima”, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo online/Nacionale