Mandati

Ministar administracije i lokalne samouprave na Kosovu Elbert Krasniqi rekao je da do sada nije bilo inicijative za podnošenje peticije o smjeni gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru.

Krasniqi je istakao da je administrativno uputstvo, koje je stupilo na snagu, "najbolji način da se očuva demokratija i garantuje pravna sigurnost za gradonačelnike opština".

"Mi smo kao vlast posvećeni ispunjavanju svih obaveza koje su na našem stolu i koje moramo da ispunimo kako bismo dali dobar primjer brige za svakog građanina i proces. Inicirali smo izradu administrativnog uputstva. Na snazi je, i svaki građanin ili grupa građana koja želi da iskoristi tu zakonsku mogućnost da smjeni gradonačelnika, gdje god da se nalazi, može da je iskoristi. Za sada nema informacija da su pokrenute peticije za smjenu predsjednika opština", kazao je Krasniqi.

Kako je dodao, predsjednici opština na sejveru ostaju na funkcijama, "svemoćni u sprovođenju svog ustavnog i zakonskog mandata".

"Imamo u vidu da su prošli izbori bili sa malim učešćem građana, iz dobro poznatih razloga, ali su gradonačelnici rezultat demokratskog i ustavnog procesa. Njihovo uklanjanje mora biti obavljeno demokratskim, ustavnim i pravnim sredstvima, a peticija je najbolji način da se očuva demokratija i garantuje njihova pravna sigurnost”, navodi Krasniqi.

Ističe da ne može da se utvrdi da li na sjeveru postoji spremnost za nove izbore, i da je Priština posvećena demokratiji i demokratskim sredstvima.

"To su činjenice, od 24. septembra pa nadalje ništa nije isto. Moramo imati u vidu da u situaciji u kojoj se nalazimo postoji adresa glavnog krivca za cijelu ovu situaciju“, rekao je Krasniqi.