Ambasador SAD na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je sinoć da je međunarodna zajednica usredsređena na pružanje podrške kako bi se ostvario napredak u regionu, ali i veća bezbjednost i ukazao da je za to potrebno da se i na Kosovu i u Srbiji radi na punoj primjeni Ssnovnog sporazuma i Aneksa. U intervjuu za ATV, Hovenier je kazao i da je događaj u Banjskoj 24. septembra podvukao koliko je hitno da obe strane krenu dalje sa implementacijom sporazuma.

Hovenier je, komentarišući susret sa studentima na Kosovu, kazao da je omladina najveće bogatstvo Kosova te da im je preneo da su glavni prioriteti Sjedinjenih Država to da Kosovo ima svoje mjesto u evropskim i evroatlantskim strukturama.

Na pitanje da li studenti vide i dalje Srbiju ili politiku kao odrednicu za njihovu budućnost, Hovenier je kazao da studenti žele da žive u zemlji sa sigurnim uslovima, da imaju ekonomske mogućnosti, posao i da žive svoje živote u miru i sigurnosti, a da su sada zabrinuti zbog određenih dešavanja.

"Mislim da smo svi trenutno zabrinuti zbog razvoja događaja. Ali mislim da oni mogu biti uvjereni, kao i mi, da je međunarodna zajednica veoma usredsređena na pomoć da se napreduje ovde i u regionu, da postoje veća stabilnost, prosperitet, veća bezbjednost. To je i dalje naš cilj. To zahtjeva političku volju, kako sa Kosova tako i iz Srbije, da rade na punoj primjeni osnovnog sporazuma koji je postignut u februaru i aneksa o primjeni koji je postignut u martu. To jednostavno mora da se desi", kazao je Hovenier.

Navodi da ne zna da li SAD i EU treba da promjene načine da bi se to postiglo, ali da žele da vide napredak.

"Posvećenost SAD Kosovu je neupitna i jasna, ali i naša očekivanja su da ova vlada i sve kosovske vlade uspostave demokratsko multietničko društvo u kojem žive svi građani, u kojem postoje uslovi za dostojanstven život. Imamo i očekivanja od Srbije - da ne preduzima akcije koje ugrožavaju njene susjede, uključujući Kosovo, akcije koje destabilizuju region, i to je takođe bio dio našeg razgovora", naveo je američki ambasador.

Smatra da je 24. septembar podvukao i jasno stavio do znanja koliko je hitno da se krene dalje sa tim važnim poslom kako bi se postigla puna implementacija obe strane, za sve obaveze iz osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa.

"U ovom osnovnom sporazumu ima mnogo dobrih obaveza. Oni uključuju stvari kao što su izbjegavanje upotrebe sile, rješavanje problema mirnim putem, poštovanje međusobnih granica. Postoje i obaveze na kosovskoj strani, koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, kao sredstva za rješavanje zabrinutosti srpske zajednice ovdje. Takođe smatramo da je ovo veoma važno i hitno", ističe.

Na pitanje o mjerama koje je EU uvela protiv Kosova, Hovenier kaže da SAD nisu nametnule mjere koje bi uticale na trgovinske odnose Kosova ili na kvalitet ekonomskih odnosa dodajući da je to sve što može da kaže o tome.

Na pitanje da li u narednim danima ili nedjeljama treba očekivati neku promjenu u regionu, Hovenier kaže da će se realizovati veoma važna posjeta, te da je to odraz ozbiljnosti sa kojom Sjedinjene Države i njihovi evropski partneri gledaju na trenutnu situaciju.

"Želimo da vidimo pravi napredak. Ne u pregovorima o novim obavezama između Kosova i Srbije, već da se vidi da obe strane u potpunosti sprovode sporazum postignut u februaru i aneks iz marta. Mislim da će ova sljedeća posjeta biti ukazivanje na značaj da se to i desi", poručio je Hovenier.

Izvor: Kosovo online/ ATV