Izvještaj Svjetske banke

Izvještaj Svjetske banke ukazuje da su na Kosovu najveći problem nezaposlenost, poslovne poteškoće i migracije, što je odraženo na smanjenje radno sposobnog stanovništva u 2022. godini zbog migracija, prenosi Gazeta express.

U Izvještaju se navodi da je tokom 2022. godine Kosovo doživelo usporavanje privrednog rasta, što je uglavnom uzrokovano globalnim dešavanjima, posebno ratom u Ukrajini.

Uprkos kontinuiranom ekonomskom napretku, u izveštaju se naglašava da je Kosovo i dalje opterećeno značajnom nejednakošću prihoda u poređenju sa prosečnom državom članicom Evropske unije, a uprkos stabilnom ekonomskom napretku, ostaje veliki jaz u prihodima između Kosova i prosječne članice Evropske unije.

Prema izvještaju, ograničena dinamika poslovanja delovala je kao prepreka širenju privatnog sektora i mogućnostima zapošljavanja.

"Dinamizam i ograničen pristup preduzeća finansijama ometa razvoj privatnog sektora i otvaranje radnih mjesta. Investicije su uglavnom usmerene na građevinarstvo sa ograničenim doprinosom rastu", navodi se u izvještaju.

U Izvještaju se ukazuje da je svaki treći građanin Kosova zaposlen, kao i da je 61,4 odsto klasifikovano kao neaktivno.

Prema izvještaju, poteškoće u snabdjevanju energijom, koje podržava zastarela infrastruktura, predstavljaju negativan faktor razvoja.

Izvještaj dalje naglašava postojanje rizika koji utiču na izglede za privredni rast na Kosovu, kao što su moguća eskalacija sukoba u Ukrajini, usporavanje privrede u Evropi i nastavak tenzija na sjeveru Kosova.

Da bi se pozabavila tim višestrukim izazovima i ubrzala smanjenje siromaštva, Svjetska banka predlaže da Kosovo zacrta kurs ka konkurentnijem modelu rasta.

Taj pristup, navodi se u izvještaju, trebalo bi da se vrti oko stvaranja mogućnosti za zapošljavanje većeg kvaliteta, podsticanja širenja firmi i povećanja produktivnosti.

U izvještaju se ističe brža implementacija strukturnih reformi u svim ključnim sektorima, uključujući energetiku, obrazovanje, socijalnu zaštitu i zdravstvenu zaštitu, kao imperativ za premošćavanje jaza u prihodima sa Evropskom unijom.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express