U suprotnosti

Premijer Albin Kurti rekao je da bi Zajednica srpskih opština bila fatalan udarac za Ustav Kosova.

Premijer Albin Kurti je ocijenio da nije slučajno što je Ustavni sud utvrdio da su neki članovi Statuta ZSO u suprotnosti sa Ustavom.

"Udruživanje opština sa srpskom većinom (tzv. Srpska zajednica) bila bi smrtonosni udarac za naš Ustav. Stoga nije slučajno što je naš Ustavni sud utvrdio da su 23 člana njegovog predloženog Statuta u suprotnosti sa našim Ustavom", rekao je Kurti tokom učešća na Mirovnoj konferenciji koju su organizovali Udruženje "Sve za Republiku", Univerzitet Panteon Sorbona, Hajland centar za globalne studije na UBT i Poslovna mreža albanske dijaspore.

Govoreći o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Kurti je rekao da "njegova vlada sprovodi administrativno etničko čišćenje opština sa albanskom većinom u Srbiji, brišući adrese stanovanja lokalnih Albanaca iz opštinskih registara".

"Aleksandar Vučić, učenik Vojslava Šešela i ministar informisanja (odnosno propagande) Slobodana Miloševića tokom 1990-ih, nastoji da unutar Kosova instalira etnokratski pravno-politički entitet, kako bi našu republiku učinio nefunkcionalnom. On ne vjeruje u ideju liberalno-demokratskog građanstva. To je razlog zašto u isto vrijeme želi instaliranje i kontrolu takvog entiteta na Kosovu", rekao je Kurti.