Udarac dvojcu Kurti-Osmani

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je na konferenciji za novinare iz Tirane, govoreći o procesu dijaloga i bezbjednosnoj situaciji, rekao da očekuje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Kosova Kurtija i Osmani da budu odgovorni u odnosu na stvorenu situaciju.

Predsjednik Macron je rekao da je Francuska pokazala svoje povjerenje u pogledu liberalizacije viznog režima, ali kaže da je Francuska suspendovala pitanje viza i jer se ne drži data riječ, piše Lapsi.al, prenosi portal Demokracia.com.

Macron je na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom kazao da su Kosovu ukazali povjerenje kada su odobrili viznu liberalizaciju, ali da je Francuska sada suspendovala taj proces.

„Povjerovali smo vam po pitanju viza, to pitanje je obustavila Francuska, riječ se ne drži, čekam da se dvije strane obavežu. To je uslov mira u cijeloj oblasti“, izjavio je Macron.

Bio je čvrst u vezi pristupa koji Pariz ima u dijalogu Kosova i Srbije i uputio je zahtjev da se što brže sprovede francusko-njemački plan za normalizaciju odnosa, što brže organizuju izbori u četiri opštine na sjeveru, kao i formira Zajednice srpskih opština.

„Očekujemo od Kosova i Srbije, organizaciju izbora u sjevernim opštinama, učešće Srba, formiranje ZSO. Očekujem od Vučića odgovornost, očekujem je i od Osmani i Kurtija“, rekao je Macron.

Macron je precizirao da budno prati razvoj tenzija između Kosova i Srbije i da on sam, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, očekuje da „osudi napad na sjeveru Kosova“, u kojem je ubijen kosovski policajac.

„Vučićeva je odgovornost da osudi taj čin, jer pomaže da se uspostavi mir“, smatra Macron.

Izrazio je očekivanje da Vučić i Kurti budu odgovorni za ono što rade.

„Ne drži se data riječ i u narednim nedjeljama očekujem da će strane raditi među sobom. To je za mir u cijelom regionu“, zaključio je Macron.

Objavljena vijest je zasnovana na izjavama koje je preveo kabinet premijera Albanije. Ostaje da se dokaže da li su Macronove riječi ispravno prevedene jer je prijevod bio simultani.