Premijer Kosova Albin Kurti je, zbog brojnih propusta u upravljanju, u posljednje vrijeme pojačao napore da se manipuliše građanima Kosova, bilo kroz predstavljanje ili čak skrivanje statistike raznih organizacija.

On se juče pozvao na izvještaj "Balkanskog barometra 2023" kako bi se navodno pohvalio stepenom zadovoljstva građana njegovom vladom, piše Demokracia.com.

„Dvije i po godine kasnije, Vlada od 50,2 odsto na republičkim izborima 14. februara 2021. uživa povjerenje 56 odsto građana, najveće među svim vladama Zapadnog Balkana, prema mjerenjima Balkanskog barometra 2023", napisao je Kurti na svojoj društvenoj mreži Facebook.

Ali manipulacija statistikom svakim danom sve više dokazuje da je to omiljeni sport Kurtija i njegovih ljudi, piše Demokracia.com.

„Balkanski barometar 2023“ otkriva i druge veoma uznemirujuće podatke za Republiku Kosovo, kojom upravljaju Kurti i Pokret Samoopredjeljenje. Međutim, ove zastrašujuće statistike nisu izneli Kurti i Pokret Samoopredjeljenje.

Prema "Balkanskom barometru 2023", na koji se Kurti s ponosom poziva, Kosovari su građani koji zbog nedostatka perspektive najviše žele da napuste svoju zemlju na Balkanu.



"57% građana Kosova želi da napusti zemlju i živi negdje drugdje", navodi se u ovom izvještaju, a ovaj procenat je najveći među zemljama u regionu.

Ovi zabrinjavajući i tako visoki podaci, prema podacima Balkanskog barometra, zabilježeni su tek od dolaska na vlast Kurtija i pokreta Samoopredjeljenje, koji je proglašen za vladu nade.

Prema ovim podacima, 2020. godine, kada je Kurti prvi put postao premijer, samo 43% građana je htelo da napusti Kosovo. Ovaj procenat je pao u 2021. na 32%. Ali, što su građani duže bili suočeni sa Kurtijevim i modelom loše uprave Pokreta Samoopredjeljenja, ovaj procenat se samo višestruko povećavao. Uzastopni skandali u vladi uticali su na želju da se napusti Kosovo. Samo tokom 2022. godine ovaj procenat je iznosio 59%. Dok je 2023. godine ostao gotovo isti, 57%.



Izvor: Demokracia.com/info-ks.net