Raste nezadovoljstvo

Predsjednik Sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri rekao je da je samo ove godine oko 60 pripadnika dalo ostavku u Policiji Kosova, prenosi „Ekonomija onlajn“.

„Ostavki je bilo u kontinuitetu, svake godine je bilo ostavki, od osnivanja policije imali smo preko 2.200 dobrovoljnih ostavki, ali je nezadovoljstvo policije poraslo kada je ukinut i dodatak na opasnost, uzimajući u obzir mnoge druge uslove, i došli smo do toga da imamo ostavke negde oko 60 samo za ovu godinu i imamo opomene za ostale ostavke. Možda skoro svaki dan imamo ostavku, što je previše i jedina prevencija dobrovoljnih ostavki je poboljšanje blagostanja Policije Kosova. Ostavke su postale uznemirujuće”, rekao je Zeqiri.

Zeqiri je rekao da se plaši da će se ostavke nastaviti i da bi Vlada Kosova trebalo da obešteti policajce.

Zeqiri je rekao da je Policija Kosova, pored zahtjeva za naknade za opasnost, tražila i da se izradi Zakon o prevremenom penzionisanju, koji predviđa usklađivanje penzije, pošto prema njegovim riječima, policajci poslije penzionisanja primaju samo 100 eura, što ne izađe ni za lijekove.

„Policija Kosova je trebalo mnogo ranije da ispuni neke uslove, ne samo zato što se posljednji slučaj desio, već je u stvarnosti Policija Kosova od svog osnivanja pokazala kontinuirane rezultate i uspjehe. Međutim, kada je u pitanju socijalna pomoć, definitivno je žalosno to što nedostaje mnogo toga, a ne samo dodatak za opasnost, koji se sada, od primjene Zakona o platama, više ne izvršava. Imali smo i druge zahtjeve veoma visokog prioriteta. Mi smo glavna bezbjednosna institucija u zemlji, a nemamo zdravstveno i životno osiguranje. Nema smisla zašto se do sada ne radi i nije radilo na zdravstvenom i životnom osiguranju. Imamo konkretne zahtjeve prema Vladi, imamo i konkretan plan kako to da se uradi, samo su nam bili potrebni alati. Ovo se ne dešava“, rekao je Zeqiri.

„Imamo i Zakon o penzionisanju sa 55 godina. U ovom uzrastu, u većini zemalja svijeta, policajac odlazi u penziju. Razni stručnjaci predviđali su da policajac, za posao koji obavlja, može da do svoje 55. godine bude vitalan da savlada sva ona zakonska ovlašćenja i dužnosti koje policajac obavlja. U ovom zakonu nije samo ovo, već i da policajac nakon završetka karijere, kada navrši 65 godina i kada ode u penziju bez penzije, prima penziju od 100 eura koja nije ni socijalna pomoć, što vjerovatno za većinu nije dovoljno ni da kupe lijek. Zaista je ponižavajuće to da na kraju vaše karijere poslije svih ovih izazova primite naknadu od 100 eura“, rekao je on.

Zeqiri je takođe govorio o izvještajima o nedostatku odjeće Policije Kosova, gdje prema njegovim riječima, postoji nedostatak i da Policija Kosova ne stoji dobro sa odjećom. On je rekao da se to dešava zbog privremene disfunkcije Odbora Tijela za razmatranje nabavki i zbog tendera, prenosi EO.