Analitičari

Analitičari na Kosovu smatraju nerazumnim to što opozicioni poslanici odbijaju da glasaju za međunarodne sporazume, navodeći da se takvo "neodgovorno ponašanje" negativno odražava na političku situaciju i na ekonomski napredak Kosova, prenosi RTK.

Skupština Kosova od početka jesenjeg zasjedanja nije ratifikovala nijedan međunarodni sporazum, iako je na skoro svakoj sjednici održanoj od 14. septembra bilo predviđeno glasanje o njima.

Politikolog Arta Tahiri-Beqa kaže za Radio Kosovo da je za međunarodne sporazume potreban ujedinjen stav.

"Ovakva sabotaža samo iz političkih razloga nije dobra. 'Opozicionarenja' može biti u različitim oblicima i okolnostima, kada postoje pitanja koja nisu toliko bitna za građane. U prošlosti, bez obzira na promjene ili politički stav, međunarodni sporazumi su imali podršku obe strane i to je u velikoj mjeri pomoglo ekonomskom razvoju Kosova", rekla je Tahiri-Beqa.

Stručnjak za ekonomiju Safet Gërxhaliu kaže da je šteta ne glasati za međunarodne sporazume, jer to loše utiče na međunarodni imidž i razvoj Kosova.

"Ako danas imamo strateške sporazume koji su od koristi državi, građanima i imidžu Kosova, a o njima se ne glasa, onda je ovo najveća beda koja je zadesila državu i parlament. Prema tome, slike koje dolaze iz parlamenta štete Kosovu. Oni su štetni u političkom i destruktivni u ekonomskom aspektu", rekao je on.

U Demokratskom institutu Kosova ocjenjuju da sukobi zarad partijskih interesa između vlasti i opozicije štete građanima.

Podsjećaju da pet međunarodnih sporazuma nije usvojeno u parlamentu, iako su od aprila, bili na dnevnom redu na 28 skupštinskih sjednica.

Izvor: Kosov online/RTK Live