Analitičari

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu ocijenjuju da nije moguće da specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak napusti funkciju posrednika u dijalogu Beograda i Prištine i da Lajčakova smjena u ovom trenutku ne treba da bude prioritet.

Politički analitičar Shemsi Jashari ističe da Lajčak ima podršku Evropske unije i SAD.

"Činjenica da se na posrednike iz EU jednim okom gleda kao na to da u dijalogu udovoljavaju zahtjevima Srbije, nije tajna. Svi, a posebno kosovska strana, vjeruju u to. U fazi u kojoj se trenutno nalazim, smatram da zahtjev za smenjivanje posrednika ili njihova zamjena ne bi trebalo da bude glavni prioritet Kosova. Podsjećamo da posrednici predstavljaju stav EU u dijalogu. Ako to vidimo iz zemalja EU, oni uživaju skoro apsolutnu podršku čak i iz SAD da posreduju u ovom procesu“, rekao je on.

Kosovo bi, prema riječima Jasharija, pažnju trebalo da usmjeri ka Srbiji.

"Vidjeli smo potvrdu nakon kritika koje su dobili sa Kosova da su jednostrani, dobili su javnu podršku od visokih predstavnika američke države, kao i od evropskih zemalja. To znači da Kosovo ne treba da insistira na njihovoj promjeni kako bi se skrenula pažnja sa pravog problema, a to je Srbija i jasnog razumjevanja pozicije Srbije i djelovanja Srbije“, rekao je on.

Politički analitičar Arbnor Sadiku ističe da Lajčak može da ode sa pozicije posrednika u dijalogu samo ukoliko podnese ostavku.

"Tačno je da je Kosovo bilo skeptično prema Lajčakovoj ulozi posrednika, neki sa razlogom. Nije mnogo važno šta misli Kosovo, mnogo je važno šta misle Evropska unija i SAD, pošto ga plaća Evropska unija i istovremeno dobija kontinuiranu podršku SAD. Ova podrška se vidjela i sada kada je u nekom obliku potvrđena za Lajčaka. Što se tiče aspekta, postoji mogućnost da sam želi da ode, jer je stranka kojoj pripada u Slovačkoj pobjedila na izborima, možda bi zauzimanje neke pozicije u novoj slovačkoj vladi moglo da izbaci Lajčaka iz dijaloga, ali ne zbog pritužbi Kosova“, rekao je Sadiku, dodajući da Kosovo treba da se fokusira na teroristički napad od 24. septembra.