Banjska

Premijer Albanije je kritizirao vlasti Srbije, navodeći da ‘ne samo da nisu osudili agresiju na sjeveru Kosova, već su je prekrili državnom zastavom žalosti’.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u četvrtak da Srbija snosi veliku odgovornost za nedavna dešavanja u selu Banjska, ali je kritizirao kao nepotreban i prijedlog opozicije u Albaniji o donošenju rezolucije kojom se osuđuje napad srpske paravojne grupe na policiju u tom selu na sjeveru Kosova 24. septembra.

Na sjednici Parlamenta Albanijer u Tirani, na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o prijedlogu rezolucije koju je podnijela opoziciona Demokratska stranka Salija Berishe, Rama je kritizirao vlasti Srbije, navodeći da “ne samo da nisu osudili agresiju [na sjeveru Kosova], već su je prekrili državnom zastavom žalosti”, prenosi Beta.

Rama je kritizirao i Berishu, bivšeg premijera (2005-13) i predsjednika (1992-97) Albanije, zbog pokušaja “patriotske propagande” putem rezolucije, ukazujući da Albanija, kao članica NATO-a i zemlja kandidat za članstvo u Evropske unije, nema kome uputiti takvu rezoluciju.

Historijska šansa za dogovor

“Albanija, koja, kao zemlja kandidat za EU, ima sve kanale komunikacije s demokratskim svijetom i njegovim ambasadorima, kome treba uputiti rezoluciju poput ove koja nam je predložena? Koji parlamenti zemalja članica NATO-a usvajaju ovakve rezolucije upućene svijetu? Ako su dio toga, koja je svrha takve inicijative?”, upitao je Rama.

Iako zastupnici vlasti i opozicije vode oštru raspravu o potrebi donošenja te rezolucije, jedinstveni su u optuživanju Srbije za “teroristički napad” u Banjskoj 24. septembra, kada su poginuli pripadnik policije Kosova i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Rama je rekao da Kosovo ne bi trebalo propustiti “historijsku šansu za dogovor” sa Srbijom putem takozvanog francusko-njemačkog plana i dodao da treba početi formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Povodom njegovog ranijeg stava da misija KFOR-a, koju predvodi NATO, treba preuzeti kontrolu nad sjeverom Kosova, Rama je kazao da takva odluka “ne samo da ne bi ugrozila Kosovo, već bi osigurala mir i stabilnost na sjeveru do pronalaska rješenja kroz dijalog i konačno priznanje države Kosovo”.

‘Ja sam uvijek Esad paša’

Ocijenio je da na sjeveru Kosova “cvjetaju kriminalne aktivnosti kada nema kontrole i nema mogućnosti da se predvidi šta dolazi sutra”.

Premijer Albanije je rekao da ga to što ga često nazivaju “izdajnikom” uvjerava da je u pravu, jer se pitanje Kosova “koristi politički”.

“Ja govorim o apsolutnoj odgovornosti da se granica drži pod kontrolom, što policija Kosova objektivno ne može uraditi. To kažu i čelnici [Kosova], jer nemaju dovoljno snaga da kontroliraju zaoštrenu situaciju. Ali, šta god da kažem, ja sam uvijek Esad paša [premijer Albanije početkom 20. vijeka koji se među Albancima smatra izdajnikom) i to me uvjerava da sam rekao pravu stvar”, dodao je Rama.