Na poziv Milanovića

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani danas započinje dvodnevnu službenu posjetu Hrvatskoj.

Na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, predsednica Vjosa Osmani boravi u Hrvatskoj danas i sutra, osim Zagreba, planirane su posjete Karlovacu i Rijeci.

Službeni bilateralni sastanak dvoje predsjednika održat će se danas. Predsjednica Osmani sastaće se i sa  predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade Hrvatske. Tokom boravka u Hrvatskoj predviđen je, između ostalog, i njen susret s pripadnicima albanske zajednice.

Teme razgovora predsjednika Milanovića i predsjednice Osmani biće bilateralni odnosi Hrvatske i Kosova, politička i sigurnosna situaciji u jugoistočnoj Evropi, aktualni događaji na sjeveru Kosova, kao i  evropska i evroatlantska perspektiva Kosova i ostalih zemalja na jugoistoku Europe.

"Hrvatska podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući podršku za dodjelu statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta javno je pozvao članice EU koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine", saopšteno je iz Predsjedništva Hrvatske.