Odgovarila Rami

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je u Tirani, gdje je učestvovala na sastanku šefova diplomatija u okviru Berlinskog procesa, da je potrebna bolja koordinacija između Albanije i Kosova, kao i da ne podržava prijedlog da se održi mirovna konferencija o Kosovu, jer, kako kaže, takve platforme nisu ni ranije davale reultate, preneo je Euronews Albania.

Ona je, komentarišući riječi albanskog premijera Edija Rame da je sever Kosova postao "ničija zemlja", poručila da bi zvaničnici iz Albanije trebalo da daju odmerenije izjave kada je riječ o Kosovu.

"Pozivam da umjesto nepromišljenih izjava koje stvaraju više problema nego što ih rješavaju, treba da postoji koordinacija i iskreniji razgovor između naših vlasti, kako bi ideje više služile rješavanju situacije nego produkciji vesti", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Kada je riječ o ideji o mirovnoj konferenciji, Gërvalla-Schwarz navodi da Kosovo ne treba da se predstavalja kao problem o kome drugi treba da raspravljaju, već je ono ravnopravni subjekt međunarodne zajednice i učestvuje u svim multilateralnim razgovorima.

"Nema potrebe za mirovnim konferencijama, one su održane tokom ratova na Balkanu i onda smo videli da nisu donele nikakve rezultate. Nema potrebe za takvim međunarodnim konferencijama. Kosovo nije objekat, Kosovo je subjekat. Kao ravnopravan subjekt međunarodne zajednice, Kosovo učestvuje u svim multilateralnim razgovorima", istakla je Gërvalla-Schwarz.

Na pitanje ko će učestvovati na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, predsjednica Vjosa Osmani ili premijer Albin Kurti, Gërvalla-Schwarz je istakla da isključivo institucije Kosova odlučuju ko će gdje predstavljati zemlju i da svi zvaničnici "koriste samo jedan jezik, a to je zabrinutost za Kosovo".

"Niko osim institucija ne odlučuje gdje ko učestvuje. Dobro razmišljamo o nečijom učešću ili neučešću. Prvi put čujem ovu informaciju od vas. Organizator nije postavio nikakve uslove niti smo ih mi postavili. Kosovo učestvuje svuda. Svi naši predstavnici, kao što su predsjednik, premijer, predsjednik Skupštine, svi mi imamo jezik koji koristimo, i taj jezik izražava zabrinutost za Kosovo", navela je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania