Bivši diplomata

Bivši kosovski diplomata Petrit Selimi je na osvrtu za ‘The New European” rekao da teroristički napad predstavlja masovnu, neospornu i nepokajanu eskalaciju Srbije i njenih predstavnika na sjeveru Kosova.

„Čak i najiskusniji poznavaoci sukoba na Balkanu biće opravdani da imaju poteškoća nakon nedavne krize između Kosova i Srbije, jer su mir i stabilnost u regionu ponovo ugroženi“, rekao je on.

Selimi piše da Srbija i petnaest godina nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i dalje je tretira kao ilegalnu otcepljenu državu.

„Sada, kako se napetosti i gomilanje vojnih snaga povećavaju nakon izbijanja nasilja 24. septembra, Velika britanija je odlučila da pošalje dodatne trupe u novonastalu republiku. Alicia Kearns, poslanica i predsjednica Komiteta za spoljne poslove, upozorila je da „prevencija na Balkanu mora biti prioritet za Veliku Britaniju i Evropu. Sada se moraju preduzeti akcije kako bi se sprečila dalja eskalacija“, piše on, prenosi RTKlive.

Selimi piše da je ovaj drski napad branio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Vučićev pokušaj da se distancira od napadača brzo je osporen snimcima dronom na kojima se vidi Milan Radoičić, blizak Vučićev saradnik i lider Stranke kosovskih Srba pod kontrolom Beograda, kao očigledan šef paravojnih jedinica unutar manastira“, rekao je on.

Bivši diplomata Selimi je ocjenio da se ne može očekivati da Kosovo plati nedostatak demokratije ili nade u Srbiji.

"Srbija, za sada i za značajnu budućnost, izgleda kao izgubljen slučaj“, rekao je on.