Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj izjavio je da su posrednici Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i Josep Borrell "nestali sa javne scene" nakon događaja na sjeveru 24. septembra, piše Koha.

Hoxhaj je rekao da Lajčak i Borrell nemaju više kredibilitet kada je riječ o procesu dijaloga i da Kosovo treba da pregovara sa predstavnicima SAD.

"Lajčak i Borrell su nestali nakon 24. septembra. Oni su bili u čelu stola kada su se sreli sa Kurtijem i Vučićem. Morali bi da pokrenu sankcije bez saglasnosti država članica. Ovim pokazuju da nemaju kredibilitet. Kosovo mora da bude čvrsto ne samo u svojim zahtjevima u odnosu na Srbiju, da Srbija preda zločince, već mora da sedne sa američkim partnerima“, naveo je Hoxhaj.

Prema njegovim riječima, napad na sjeveru je bio "akt terorizma i agresije" i pozvao da se trupe Kfora postave na "graničnu liniju sa Srbijom".

"Prisustvo Kfora treba da bude na graničnoj liniji i na prelaznim tačkama, ali i na zelenoj granici. Potreban nam je i politički proces kako da integrišemo srpsku zajednicu. Mora postojati nova alternativa na sjeveru. Trebalo bi da postoji mudra politika i da se razlikuju Srbi koji žive na sjeveru. U novonastaloj situaciji, mudra politika može stvoriti novu alternativu. imati jasnu politiku da želimo da integrišemo Srbe”, nastavio je on.

Prema njegovim riječima, SAD i dalje svakodnevno štite suverenitet i integritet Kosova.

Hoxhaj je ostakao da se višegodišnji sukob između Kosova i Srbije može riješiti jedino priznajem od strane Srbije.

On je rekao da bi napadi 24. septembra trebalo da budu "zvono za uzbunu za Vladu, opoziciju i međunarodne partnere" da se pitanje kosovsko-srpskih odnosa i albansko-srpskog sukoba ne može zatvoriti bez priznanja Srbije".

"Poslije 24. septembra postoji zlatna prilika da Vlada Kosova zatraži i kaže da su događaji na sjeveru pokazali da je dijalog na ovaj način propao“, rekao je Hoxhaj.

Dodaje da kosovske institucije moraju da ispune svoje međunarodne obaveze, ali i da zahtjevaju od međunarodne zajednice da Srbija prizna Kosovo.

"Sve ostalo nema smisla", uvjeren je Hoxhaj.

Ističe da su dešavanja od 24. septembra pokazala da Srbija namjerava da se bori protiv Kosova ne samo diplomatskim putem, već i vojno i da bi Kosovo trebalo da pruži prioritet bezbjednosti i članstvu u NATO, prije članstva u Evropskoj uniji.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore