Šta je cilj?

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da opozicija odlukom da ne glasa za međunarodne sporazume u Skupštini, otežava rad, ali da je njegova vlada sposobna da iznese mandat do kraja i bez tih sporazuma, prenosi Gazeta express.

Kurti je naveo da su zbog te odluke opozicije građani na gubitku, a da pred međunarodnim partnerima Kosovo izgleda neozbiljno.

„Da su dogovori u korist građana slaže se i opozicija, ali ne glasa za njih. Šta je cilj? Blokirati Vladu? Istina je da nam otežavate rad i činite da država izgleda neozbiljno pred međunarodnim partnerima, ali Vlada može da nastavi svoj mandat do kraja i bez međunarodnih sporazuma. Ali, neglasanjem opozicije građani gube“, naveo je Kurti juče na sjednici Skupštine Kosova.

On je rekao da sporazumi koji čekaju ratifikaciju nisu štetni, i ne predstavljaju obavezu koja ugrožava finansijsku stabilnost. Prema njegovim riječima, riječ je o preko 360 miliona eura u vidu kredita ili grantova.

„Ustav Kosova predviđa da su za ratifikaciju međunarodnih sporazuma potrebni glasovi dvije trećine poslanika Skupštine, odnosno najmanje 80 glasova. Ovo se radi preventivno, da neodgovorne vlade ne bi potpisivale štetne sporazume ili ulazile u finansijske obaveze koje ugrožavaju stabilnost države. Sporazumi koji čekaju ratifikaciju nisu štetni, niti izazivaju obaveze koje ugrožavaju finansijsku stabilnost Kosova. Naprotiv, govorimo o preko 360 miliona eura“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri