Nedostaje oprema

Direktor Agencije za statistiku Ilir Berisha izjavio je da postoji mogućnost da se proces popisa stanovništva na Kosovu ponovo odloži, jer kako kaže, još nije obezbjeđena neophodna oprema

Popis je prvobitno trebalo da bude održan 2021. godine, ali je odložen uslijed epidemije Kovida  19, dok je ove godine trebalo da počne 1. septembra, ali je ponovo uslijedilo odlaganje.

Berisha je izjavio da osim što tableti koji se koriste za prikupljanje podataka na terenu nisu obezbjeđeni, još uvijek nije prijavljen dovoljan broj popisivača.

"Trenutno smo završili projekte tužilaštva, ali se suočavamo sa izazovima. Obezbjeđivanje tableta je izazov, a to utiče i na obuku popisivača. Konkurs smo otvorili 26. septembra, ali do 2. oktobra nije bilo dovoljno prijava i bili smo prinuđeni da ga produžimo do 6. oktobra. Neprijavljivanje će uticati na druge aktivnosti“, naveo je Berisha.

Očekuje se da popis počne 1. novembra i da traje do 15. decembra. 

"Metodologija ostaje ista, registracija od vrata do vrata, ali umjesto papirnih upitnika, to će sada biti tableti i aplikacije koje obezbjeđuju veći kvalitet podataka“, rekao je Berisha.