Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Bek Berisha izneo je zaključke koji su doneti na okruglom stolu ove poslaničke grupe o bezbjednosnoj situaciji nakon 24. septembra, a neki od njih su da je i dalje visok stepen opasnosti po bezbjednost Kosova i da članstvo u NATO i partnerstvu za mir moraju ostati nacionalni interes.

Berisha je putem Facebooka naveo da je događaj 24. septembra „bez sumnje bio teroristički napad“, da je pokrovitelj bila Srbija i da je neophodna međunarodna istraga da bi se kaznili pojedinci, ali i država.

On je takođe istakao da su neki od zaključaka da je reakcija i intervencija kosovskih bezbjednosnih institucija, posebno policije, sa Kforom, Eulexom bila na profesionalnom nivou.

„I dalje postoji visok stepen opasnosti po bezbjednost u zemlji, što znači da nema mjesta samozadovoljstvu ili euforiji, ali postoji potreba za djelovanjem države“, naveo je Berisha.

On je takođe istakao da "nacionalna bezbjednost mora mora počivati na pet glavnih stubova", te da je neophodno ojačati vojsku, policiju, obavještajne službe i plan brzog reagovanja.

„Članstvo u NATO-u i partnerstvo za mir treba da budu nacionalni, institucionalni i državni prioritet“, naveo je Berisha.

Takođe, istakao je da Vlada mora da preduzme konkretne radnje.

„Povećati platu kroz povećanje koeficijenta, obezbjediti zdravstveno osiguranje osoblja bezbjednosti (ne samo policije, već i vojske). Za policiju izraditi zakon o prevremenom penzionisanju. Odbor za bezbjednost da odmah zatraži od Vlade povećanje dodatnog budžeta za bezbjednosni aspekt“, naveo je Berisha.

Ističe da se mora raditi na izradi novih političkih i operativnih aranžmana sa NATO-om, a da se granična policija mora ojačati u svakom pogledu.

„Pobjedu od 24. septembra u oblasti bezbjednosti treba prevesti u političku pobjedu Kosova, kroz saradnju i koordinaciju Kosova sa SAD, Ujedinjenim Kraljevstvom i zemljama članicama EU. Srbija pokušava da se opravda. Pitanje je šta mi radimo? Preporuka Haradinaja je naš prvi kontranapad koji bi trebalo da bude u političkoj sferi“, zaključio je Berisha.

Izvor: Kosovo Online