Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, u intervjuu za televiziju "Channel 4" u govorila je o aktuelnoj situaciji u zemlji, posebno nakon terorističkog napada grupe srpskih kriminalaca u selu Banjska u opštini Zvečan, tokom kojeg je poginuo narednik Policije Kosova Afrim Bunjaku.

Predsjednica Osmani je izrazila zahvalnost misiji NATO-a KFOR, posebno u posljednje vrijeme, nakon terorističkog napada na Kosovu.

Osmanijeva je iznela niz argumenata koji ukazuju na podršku Srbije ovom terorističkom aktu, uključujući vrstu naoružanja i druge elemente koji direktno povezuju Srbiju sa ovim napadom.

"Prvo, ove ljude je obučavala srpska vojska, a oružje koje su koristili je srpske proizvodnje. Dio tog oružja je proizveden u posljednjih 6 nedjelja", rekla je predsjednica Osmani.

Na pitanje o mogućem ruskom uticaju na sjeveru Kosova, predsjednica Osmani je naglasila da je moguća ruska prisutnost u regionu, ukazujući na izjave ruskih zvaničnika o situaciji na Balkanu i sugerišući da bi Rusija mogla pružiti podršku Srbiji na različite načine.

Pored toga, šefica države je pozvala razvijene demokratske zemlje da zajedno podrže Kosovo i zaštite sve građane Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kako bi odbranile demokratske vrijednosti, tvrdeći da hegemonija i diktature predstavljaju pretnju demokratiji.

Predsjednica Osmani je takođe istakla ulogu Policije Kosova u akciji protiv srpskih terorista u Banjskoj kod kod Zvečana, naglašavajući da je Policije Kosova prva preuzela odgovornost za bezbjednost zemlje, a potom su se uključili Eulex i KFOR.