Zabrinutost

Koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država John Kirby izrazio je zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, "velikog razmještanja" srpskih trupa duž granice sa Kosovom, piše Radio slobodna Evropa

"Pratićemo veliko srpsko raspoređivanje duž granice sa Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije", rekao je Kirby tokom razgovora sa novinarima.

Upitan da li je to gomilanje vojnih trupa signal da se Srbija sprema za vojnu invaziju, Kirby je kazao da to i gledaju, posmatraju.

"Ali, svrhu (okupljanja srpskih vojnih trupa), ne mogu sada da kažem", dodao je.

Visoki američki zvaničnik je upitan da li SAD znaju da li su Srbija i Rusija umješane u napad na Banjsku i o mogućnosti uvođenja sankcija Beogradu.

Rekao je da se istrage o tome nastavljaju i da žele da Srbija učestvuje u istragama.

Kirby je naglasio da je napad imao "visok nivo sofisticiranosti", dodajući da se ne čini da je "postojala grupa ljudi koja se okupila i odlučila da izvrši taj napad".

Naveo je i da oružje koje je pronađeno nakon incidenta, za koje je rekao da je vojnog kvaliteta, uključujući bacače granata i drugo oružje, uznemiruje.

Dodaje i da je i američki državni sekretar Antony Blinken tokom razgovora koji je vodio ranije tokom dana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zatražio da Srbija smanji tenzije.

Kirby je rekao da nasilni incidenti, poput onog u maju nad pripadnicima Kfora, ali i onog u Banjskoj, predstavljaju opasnost ne samo za bezbjednosnost civila na Kosovu, već i za NATO.

"Ovaj uznemirujući ciklus nasilja se pogoršao", rekao je on.

Sjedinjene Države su najoštrije osudile napad na Policiju Kosova 24. septembra u Banjskoj, opština Zvečan.

Američki državni sekretar Antony Blinken zatražio je da počinioci zločina "odgovore kroz transparentan istražni proces".

Vučić je, međutim, ranije rekao da je Blinken upozorio na mjere prema Srbiji.

Izvor: RSE