Odlukom Vlade Kosove, koja je prije više od 10 dana zabranila ulazak kamiona sa srpskom robom, osim što je dovela do blokiranja desetina kamiona na graničnim prelazima sa Srbijom, "zarobila" je isporuke vrijedne više od 70 miliona eura, od čega je 30 miliona već plaćeno, piše Dukađini.

Kosovska poslovna alijansa (KPA) saopštila je da se radi o 70 miliona eura, uključujući novac unapred uplaćen za proizvode preduzeća u Srbiji i dugove kosovskih preduzeća prema Srbiji.

Na osnovu ove računice, predsjednik udruženja Agim Shahini rekao je da trenutno oko 30 miliona eura već plaćeno za sirovine i gotove proizvode koji čekaju da uđu na Kosovo.

Istovremeno, prema njegovim riječima, kosovska preduzeća imaju dugove u Srbiji od preko 40 miliona eura.

"Prema istraživanju koje je Alijansa uradila u prvih sedam dana, u Srbiji je unapred plaćeno oko 30 miliona eura, raznih proizvoda, bilo sirovina ili gotovih. Ali istovremeno, firme s Kosova imaju dugove u Srbiji od preko 40 miliona eura, a ovo je veoma visoka vrijednost”, rekao je on.

Shahini je istakao važnost pronalaženja političkog rešenja za prevazilaženje ovog problema. On je pozvao na hitne akcije vlade Kosova kako bi se omogućio ulazak utovarene robe u Srbiju ili njen povratak, kako bi se izbjegle štete koje mogu da izazovu visoke temperature na granici.

Izvor: Kosovo online/ Dukagjini