Razgovor Sullivana i Kurtija

Pomoćnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za pitanja nacionalne sigurnosti Jake Sullivan razgovarao je telefonom s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Pomoćnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za pitanja nacionalne sigurnosti Jake Sullivan razgovarao je telefonom s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

“Sullivan je izrazio sućut zbog ubojstva kosovskog policajca koji je nastradao na dužnosti tijekom nasilnih napada koji su se dogodili 24. septembra”.

Također je izrazio zabrinutost zbog srpske vojne mobilizacije u blizini granice s Kosovom.

Jačanje KFOR-a

Ukazao je na nedavne odluke NATO-a da ojača prisutnost i aktivnost NATO-ovih snaga na Kosovu (KFOR), posebno na sjeveru Kosova, i naglasio spremnost SAD-a da radi sa saveznicima kako bi osigurali da KFOR i dalje ima odgovarajuće resurse za ispunjavanje svoje misije.

Osim toga, Sullivan i premijer Kurti razgovarali su o dijalogu između Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije, za koji je Sullivan naglasio da je jedino dugoročno rješenje za osiguranje stabilnosti na cijelom Kosovu.

SAD traži da Srbija povuče snage

Bijela kuća je u petak objavila da Sjedinjene Američke Države prate “zabrinjavajući razmještaj Vojske Srbije duž granice sa Kosovom”, čime se destabilizira područje, te je pozvala na povlačenje ovih snaga, prenijela je agencija Reuters.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima kako će biti povećana brojnost mirovnih snaga na Kosovu kroz jedinice NATO-a zbog porasta tenzija.

Kirby je dodao kako je primijećeno razmještanje napredne artiljerije i tenkova.

Kosovske vlasti objavile su kako su se policijske snage borile sa 30 teško naoružanih Srba koji su upali u selo Banjska u nedjelju i zabarikadirali se u manastir Srpske pravoslavne crkve. U napadu su ubijena tri napadača i jedan policajac.

Kirby je kazao kako napad nije bio nasumični čin i kako količina pronađenog oružja nije samo prijetnja kosovskim već i međunarodnim snagama, uključujući i trupe NATO-a.

“Svi koji su umiješani u napad moraju biti izvedeni pred lice pravde”, rekao je on i pozvao vlasti Srbije da pomognu u istrazi.

Kirby je “veliko razmještanje srbijanske vojske duž granice sa Kosovom” nazvao destabilizirajućim dešavanjem i pozvao Srbiju da povuče ove snage i pridonese smanjenju tenzija.