Tenzije na sjeveru

Azem Vllasi, nekadašnji državni i partijski funkcioner u bivšoj Jugoslaviji, danas ugledni advokat i politički analitičar, za Radiosarajevo.ba komentirao je posljednja dešavanja na Kosovu, gdje je u nedjelju, 24. septembra, počeo sukob Policije Kosova i napadača na sjeveru Kosova.

Podsjetimo, sukob na Kosovu počeo je nakon ubistva pripadnika Policije Kosovae i ranjavanja drugog policajca. Tokom dana policijska akcija odvijala se oko manastira Banjska, odakle su djelovali napadači.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla potvrdio je da je kosovska policija ubila tri napadača, a uhapsila šestero.

"Na sjeveru Kosova Srbi ništa ne mogu i neće uraditi ni preduzeti bez znanja ili direktnog učeśća vlasti iz Beograda. Akcija grupe terorista jučer je izvedena uz direktnu ulogu vlasti iz Beograda. A teroristi su uglavnom iz Srbije, a moguće i šire. Najmanje sa Kosova", smatra Vllasi.

Podsjetimo, Azem Vllasi je bio jedna od prvih meta srbijanskog vožda Slobodana Miloševića, koji ga je na valu tzv. antibirokratske revolucije i zbog njegova protivljenja ukidanju autonomije Kosova, zatvorio zajedno sa dužnosnicom Kaqushom Jashari.

"Ne radi se tu o običnim kriminalcima radi šverca. Ti teroristi su bili dobro opremljeni, obučeni i uvježbani za takve akcije i sa ciljem da izazovu snažnu nestabilnost na tom dijelu Kosova. Na Kosovu se nikako nisu mogli obučiti, opremiti i uvježbati. Vučić je htio zadati još jedan udarac Kosovu, u trenutku kada smatra da je pozicija premijera Kosova Albina Kurtija oslabljena nakon propalih razgovora u Briselu 14. septembra i Kurtijevih kritika na račun posrednika u dijalogu, a njegova ojačana. Ispalo je obrnuto", dodao je Vllasi.

Naglasio je da je teroristička akcija suzbijena...

"Svi znaju da je u tome umiješanost Srbije nedvojbena. U nastavku će istraga tek pokazati mnogo toga. Kosovska strana je u ovom slučaju ispala ozbiljna, zapravo pobjednik. Kosovski Srbi koji u svemu slijede Vučića poslije ovoga će dobro razmisliti da li im se sve ovo isplati", dodao je Azem Vllasi za Radiosarajevo.ba.