Osudio napad na policiju

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da EU najoštrije osuđuje napad na policiju Kosova na sjeveru, gdje je ubijen policijski narednik.

Borrell je u objavljenom saopćenju rekao da se sve činjenice o ovom napadu moraju dokazati, piše Reporteri.net.

„Najoštrije osuđujem ružan napad naoružane bande na kosovske policajce u Banjskoj na sjeveru Kosova, u kojem je jedan policajac mrtav, a dvojica su povređena. Sve činjenice vezane za napad moraju biti dokazane. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom”, navodi se u saopštenju.

Borrell također poziva da se napadi koji su u toku odmah zaustave.

„Više nevinih života su u opasnosti u sukobima koji su u toku oko manastira Banjska. Ovi napadi se moraju odmah zaustaviti.

EULEX, kao drugi bezbjednosni odgovorni, je na terenu i u bliskom kontaktu sa vlastima i KFOR-om.

EU i njene države članice stalno pozivaju sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova", navodi se u saopštenju.

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za novinare poslije sastanka Savjeta bezbjednosti rekao da se pucnjava na sjeveru nastavlja i nakon ubistva jednog narednika policije i ranjavanja drugog.

Kurti je rekao da se pod opsadom policijskih snaga nalazi najmanje 30 teško naoružanih ljudi, pošto ih je pozvao da se predaju bezbjednosnim vlastima, piše Reporteri.net.

Premijer je rekao da su oni snažno opremljeni vojnom opremom i da se nalaze oko manastira u Banjskoj. Kurti je rekao da će zločinci, izvršioci i njihovi nalogodavci, propasti, biti uhvaćeni i da će im se suditi i biće kažnjeni.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net