Savjetnik Lajčaka

Savjetnik specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Christian Ramet rekao je da Unija traži od strana da bez odlaganja počnu sa primjenom Ohridskog sporazuma i svih drugih postignutih dogovora, prenosi Reporteri.

Ramet je na Samitu mira i demokratije, koji se održava u Prištini, poručio da je Ohridski sporazum istorijsko dostignuće i da će njegova primjena otvoriti put Kosovu.

„Ruska agresija na Ukrajinu nam je pokazala da je vrijeme za proširenje EU. Kada se Ohridski sporazum primjeni, otvoriće se mogućnosti kojih ranije nije bilo i biće koristi za Kosovo. Vjerujem da je ovo najveće dostignuće dijaloga do sada. Ali mora da počne primjena sporazuma i aneksa. Sporazum je na snazi tri mjeseca i nije postignut nikakav napredak. Mnogo potencijala je izgubljeno u upravljanju krizama i deeskalaciji. Kada postoje tenzije, nema prostora za dijalog i normalizaciju. Ono što EU očekuje je implementacija, naravno. EU traži od strana da bez odlaganja počnu sa implementacijom i svim ostalim sporazumima“, rekao je Ramet.

Njegovu izjavu podržala je i Cintiya Coock, iz američke ambasade na Kosovu, koja je rekla da su SAD najveća podrška Kosovu.

„SAD su najveća podrška Kosova. Želimo da vidimo Kosovo u NATO, i jedini način je dijalog. ZSO se mora formirati. Na taj način bi Kosovo otvorilo sav potencijal koji ima. U ovoj zemlji ima veoma pametnih ljudi koji dobro rade“, rekla je Coock.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri