Pozivajući se na izjave više od 10 svjedoka saradnika Tužilaštva u Uroševcu, Rasim Maloku, tužilac koji istražuje dosije „Brezovica”, podjelio je sa „Kallxo Pernime” detalje iz istrage slučaja. U ekskluzivnom razgovoru, Maloku je svjedočio o načinu na koji je korupcionaška šema funkcionisala. On je, između ostalog, pokazao da sprovedene istrage pokazuju da je novac za koji se sumnja da je korupcija, nošen i u vrećama, a ima slučajeva da je išlo i do 200 hiljada eura.

„Sav novac je uplaćivan u ‘kešu’ i davan je u kovertama kada su iznosi bili manji, ali iz iskaza svjedoka proizilazi da je, kada je bilo većih suma, nošen u vrećama i torbama i do 200.000 eura, plaćano odjednom“ – naglasio je Maloku. Tužilac Rasim Maloku je dodao da su u slučajevima kada su vile građene pojedinačno, novac davan preko građevinara, dok su, kada su se gradila sela ili turistički kompleksi, novac davali i investitori.

„Iz do sada sprovedenih istraga, u skoro svim tretiranim slučajevima plaćen je mito za izgradnju vile u iznosu od 10 hiljada eura, ali je bilo slučajeva da su se gradila turistička sela, cijena je bila niža, išla je do 8 hiljada – 7.000 u zavisnosti od investitora, ali je u principu standardna cijena za dobijanje građevinske dozvole za gradnju na području Brezovice bila 10.000 eura“, naglasio je Maloku.

Na pitanje moderatora koliko je vila izgrađeno u ovoj građevinskoj šemi, predmetni tužilac je odgovorio da ih ima oko 800, da su izgrađene u dvije oblasti, trećem i drugom dijelu.

„Napravili smo registraciju na području Brezovice koje obuhvata nacionalni park „Šara“ i to kao područje gdje je izgrađeno treće područje i izgrađeno je u drugom području gdje je zabranjena gradnja na tom području i skoro sve građevine u ovoj zoni. Ima oko 800 objekata, ali ih je najviše u zoni 3, dok je u drugoj zoni 75 objekata“ – naglašava Maloku, rekavši da imaju dovoljno dokaza u slučaju „Brezovica“.

Tužilaštvo u Uroševcu je u istražnom postupku uspelo da dokaže da je za ove građevine na ovom području uplaćeno preko tri miliona eura, jer je iz svih saopštenja i od svjedoka rečeno da se nijedan objekat ne može graditi bez plaćanja mita, rekao je Maloku, dodajući da je većina novca sada otišla okrivljenom – bivšem gradonačelniku opštine Štrpce. Bratislav Nikolić negirao je optužbe i njegov slučaj i predmet ostalih optuženih ostaje u rukama Osnovnog suda u Peći.

Izvor: Kallxo/Kossev