Predsjednik Skupštine

Predsjednik skupštine Glauk Konjufca rekao je da Kosovo ne može da prihvati sve sporazume sa Srbijom, i da su zahtjevi Beograda postali plan Evropske unije u dijalogu, prenosi Koha.

On je u izjavi za medije nakon svečanosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana demokratije, istakao da se "bosnaizacija" Kosova ne može prihvatiti, dodajući da premijer Albin Kurti ima svoj tim koji analizira da li su sporazumi od interesa Kosova ili ne.

Ocjenio je da su zahtjevi Srbije postali plan Evropske unije.

"Ne mogu svi sporazumi da se prihvate, mi ih analiziramo, premijer ima svoj tim koji analizira da li su oni u interesu Kosova ili ne. Nikada se nećemo umoriti od rasprave sa međunarodnom zajednicom da je to pozicija od koje Kosovo ne može odustati. Ako odustanemo, možemo da dovedemo do bosnaizacije Kosova. Mislim da je jedan od glavnih razloga zašto je Pokret Samoopredjeljenje pobjedio prije dvije godine zaustavljanje procesa bosnaizacije Kosova", naglasio je Konjufca.

On je pojasnio zašto smatra da je pristup EU Kosovu neuravnotežen u odnosu na Srbiju.

"Čini mi se neuravnoteženim, jer svi zahtevi koji se postavljaju u pravcu Kosova odgovaraju onima koje Srbija traži od nas, kao što su ostavka gradonačelnika bez ikakve procedure, poništavanje demokratskog procesa izbora i zakonitosti naših institucija. Sve su to zahtjevi Srbije i to od nas, nažalost, traži Evropska unija. Ne možemo da kršimo Ustav naše države. Proces podnošenja ostavki predsjednika opština je transparentan u pogledu onoga što se dešava na Kosovu. To bi se dešavalo i u drugim opštinama, ne samo na sjeveru", izjavio je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore