Pridržavati se Administrativnog uputstva

Ministar za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova Elbert Kraasniqi izjavio je u srijedu, 13. septembra, da je "ostavka albanskih gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova zahtev Beograda".

On je tako prokomentarisao izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da je ostavka gradonačelnika najbolji način za raspisivanje novih izbora.

Krasniqi je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da "mi nismo ovde da brinemo o potrebama Beograda" i ostao pri stavu da albanski gradonačelnici treba da budu smenjeni putem peticije na osnovu novog Administrativnog uputsva.

"U prošlosti su gradonačelnici na severu zemlje bili na raspolaganju Srpskoj listi i kriminalnim grupama a nikada građanima, administrativno vođenje je demokratski proces... a sve ostalo nije zahtev tamošnjih građana, niti gradonačelnika, to su zahtevi Beograda", rekao je Krasniqi.

Escobar je u intervjuu za Glas Amerike rekao da bi najbrži i najlakši put za održavanje novih izbora na severu Kosova bio da aktuelni albanski gradonačelnici podnesu ostavke.

Albanski gradonačelnici u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – došli su nakon aprilskih izbora, koje su lokalni Srbi uglavnom bojkotovali.

Gradonačelnici su potom uz pomoć policije krajem maja ušli u opštinske zgarde, čemu se tamošnje srpsko stanovništvo usprotivilo.

Došlo je i do eskalacije situacije kada su se u Zvečanu Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu. Tom prilikom bilo je na desetine povređenih na obe strane.

Zapadne zemlje su odgovornost za ovu krizu prebacile na Kosovo i tražile hitnu deeskalaciju situacije.

U međuvremenu je zvanična Priština, pored ostalog, pristala da organizuje nove izbore i tim povodom izradila administrativno uputstvo na osnovu kog građani putem peticije mogu smeniti gradonačelnike.

Od Beograda je, s druge strane, zatraženo da obezbedi bezuslobno učešće Srba na predstojećim izborima na severu Kosova.