Jasno stavio do znanja

Očekivanja od sljedećeg sastanka u Briselu za poznatog profesora i političkog analitičara Daniela Serwera su mala, i on ne vidi pripreme za uspješan ishod sa obe strane.

"Ne vidim ništa veliko od strane Beograda, ali ne vidim ni ozbiljnu akciju u vezi sa Asocijacijom. Jednostavno ne vidim pokušaj kompromisa“, rekao je Daniel Serwer za RTK.

Povodom telefonskih poziva koje premijer Kurti dobija od međunarodnih predstavnika i emisara, analitičar Serwer je rekao da je to velika doza pritiska na premijera Kurtija.

„Neke posljedice smo već vidjeli i moglo bi da ih bude, ali mislim da neće uspjeti, jer ni Priština ni Beograd nisu spremni na kompromis“, izjavio je Serwer i dodao da Beograd uživa veliku podršku SAD i EU bez posljedica, posebno za napad na NATO trupe ili za otmicu policijskih službenika.

Prema njegovim riječima, Srbija se ponaša dosljedno i nema spremnosti na kompromise, dok je dodao da postoji potreba za rješavanjem mnogih pitanja.

„Vučić je jasno stavio do znanja da nije spreman da prizna Kosovo i jasno kaže da je zainteresovan da zadrži sjever kako bi ga osvojio i mislim da ima priliku da to učini“, kazao je Serwer za RTK.