Srbiji odgovara status kvo

Politički analitičar Arton Demhasaj izjavio je da razgovor u Briselu ne znači toliko za EU i međunarodne partnere, koliko Kosovu i Srbiji, dodajući da dijalog otvara put Kosovu za integraciju u EU, dok status kvo odgovara samo Srbiji.

"Kurtijeve izjave da su mjere naštetile dijalogu su pogrešne. Nisu naštetile dijalogu, nego Kosovu. Čak je i predsjednica Osmani rekla da bi, ako EU odluči da stopira viznu liberalizaciju, bi ubilo proces dijaloga. Nepromišljeni su", naveo je Demhasaj za Teve 1.

Prema njegovim riječima, dijalog kojim posreduje EU napravljen je da bi se utro put Kosovu ka evropskim integracijama.

Dodaje da je Srbija donekle otvorila taj put, ali da, kada je riječ o EU, ne može da uđe zbog Kosova.

"Ipak, Srbiji odgovara 'status kvo' jer Srbija, zadržavajući Kosovo, u procesu dijaloga, pregovara i ide napred", rekao je Demhasaj.

Kaže da EU mora da izvrši veći pritisak na dvije strane da prihvate postignute sporazume i nastave da ih sprovode. Podsjeća da je prihvaćen sporazum u Ohridu, potpisali deklaracija o nestalima.

"To je prihvaćeno. Za Zajednicu srpskih opština ostaje druga tačka. Dok Vlada Kosova gubi vrijeme govoreći da želi redosljed, EU je preduzela kaznene mjere koje štete Kosovu. I dijalog je blokiran, zato su preduzete mjere protiv Kosova", naveo je Demhasaj.

Dodaje da se u svakom zapadnom centru za tu stagnaciju krivi Albin Kurti.

"Na sastanku 14. septembra EU bi trebalo da napravi plan i redosljed, inače ćemo ponovo gubiti vrijeme", kazao je Demhasaj.

Izvor: Kosovo online/Teve 1