UVRIJEDILI DRŽAVU

Nogometaši Kosova i cjelokupna javnost razočarani su nakon dešavanja u Rumuniji tokom utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Utakmica Rumunije i Kosova prekinuta je u ranoj fazi zbog divljanja domaćih navijača. Rumuni su pjevali "Srbija, Srbija", "Kosovo je Srbija", bacali pirotehnička sredstva i istakli transparent na kojem piše "Kosovo je Srbija".

Kada je to sudija vidio, odmah je prekinuo utakmicu. Prekid je trajao oko 50 minuta, a igrači su ponovo morali na zagrijavanje i nastavilo se pri rezultatu 0:0.

Do kraja utakmice Rumuni su postigli dva gola i riješili utakmicu u svoju korist te tako ostavili Kosovo bez šansi za plasman na Evropsko prvenstvo.

Potpuno opravdano, uslijedio je žestok pritisak kosovske javnosti koja je bijesna i na UEFA-u, i na to što se događalo u Bukureštu.

"Te stvari su neprihvatljive u 2023. godini. Uvrijedili su našu državu, držali su nas unutra zatvorene 40 minuta. Nismo se trebali vraćati nakon toga. Izgubili smo članove porodice za ovu državu i ovo je veliko nepoštovanje od Rumunije", rekao je jedan od najboljih kosovskih nogometaša Mergim Vojvoda.

Javnost u Kosovu poziva Nogometni savez Kosova da reaguje žestoko i obrati se UEFA-i zbog ovih scena u Rumuniji. Šta će se dogoditi, ostaje da se vidi, ali sigurno Rumune čeka žestoka kazna.