Izvršni direktor KIP-a

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe (KIP) Ehat Miftaraj rekao je da Ministarstvo pravde pokušava da zauzme Tužilački savjet Kosova sa novim nacrtom zakona o tom savjetu i ističe da je Tužilaštvo politizovano, a da je tužilački sistem koji zasnovan na korporativnoj osnovi i ima visoko razvijenu kulturu nekažnjivosti, prenosi Koha.

Miftaraj za KTV kaže da Tužilački savjet ima samo vladavinu prava, a nema principa, osnova ili misije, o čemu govore i međunarodni izveštaji i dodaje da se ne rukovodi principima odgovornosti koji bi obezbedili nepristrasnost.

"Čvrsto sam vjerovao da u prvom nacrtu zakona o Tužilačkom savjetu Kosova Ministarstvo pravde zaista nije imalo za cilj da zauzme tužilački sistem, da smo dosta radili na tom zakonu i da je cilj bio da unapredimo tužilački sistem. Ali, u trenutku kada Ministarstvo pravde propagira ovaj zakon u Ustavnom sudu i predlaže novi zakon sa 19 članova, onda mi je nemoguće da ga branim i kažem da ne želi da zapleni Tužilaštvo", dodao je Miftaraj.

Kaže i da se stiče uvjerenje da vlada priprema populističke prijedloge zakona, koji će potom biti oboreni na Ustavnom sudu.

"Stekli smo uvjerenje da oni prave zakone sa namjerom da budu osporavani pred Ustavnim sudom, uzimajući kao argument da se opozicija na neki način suprotstavlja politici koja koristi građanima. Smatram da nijedan ministar, nijedna partija koja je na vlasti ne treba da odobrava populističke zakone, koji zvuče dobro za narod, ali koji krše osnovna načela Ustava", rekao je Miftaraj.

Uvjeren je da će mnoge zakone Ustavni sud vratiti, ali očekuje da će Vlada promjeniti pristup Ustavnom sudu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore