Stav analitičara

Stručnjaci za politička pitanja ocjenili su da je koordinacija kosovskih vlasti sa međunarodnim faktorom neophodna prije donošenja važnih političkih odluka, jer odustajanje od istih nakon međunarodnog pritiska, narušava kredibilitet institucija, prenosi Koha.

Politički analitičar Visar Xhani rekao je da izjava gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Erdana Atiqa da je odlaganje odluke o iseljenju srpskih institucija iz zgrade u Bošnjakoj mahali rezultat međunarodnog pritiska, govori o nedostatku slobode djelovanja kosovskih institucija.

„Osjetljive odluke, za koje je potrebna saglasnost međunarodnog faktora, svakako moraju imati koordinaciju. Ne kažem da to nisu fer odluke, ali izgleda da Kosovo još uvijek nema odrešene ruke u svojoj nezavisnosti. Mnoge političke akcije i važne političke odluke treba da imaju koordinaciju i odobrenje važnih međunarodnih faktora“, rekao je Xhani.

Xhani je istakao da partijska ili politička kalkulacija ne treba da bude osnova odluka.

„Takve odluke ne treba donositi sa kalkulacijama i partijskim ili političkim interesima, već treba razmišljati malo šire u strateškom smislu. Zato, čak i ako se izgube neki glasovi, važno je da se ne prekine savez sa međunarodnim faktorima“, dodao je Xhani.

Analitičar Shkumbin Beqiri ocjenjuje da bi institucije trebalo da prestanu da donose odluke koje nisu u skladu sa saveznicima, jer se na taj način narušava ozbiljnost vlasti na Kosovu, kako unutar tako i van Kosova.

„Odustajanje Vlade Kosova od odluka koje donosi po pitanju sjevera pokazuje dva ključna elementa koji karakterišu ovu vladu. Prvo, ne postoji odgovarajuća procjena političkih okolnosti koje karakterišu to pitanje, a drugo, donose odluke koje su veoma tendenciozne i imaju za cilj da provociraju međunarodni faktor“, naglasio je Beqiri.

Beqiri je upozorio da bi nastavak nekoordinacije sa međunarodnim faktorom mogao dovesti do drugih sankcija, koje bi mogle da otežaju put evropskih integracija za kosovske institucije.

"Glavna posljedica koju može proizvesti ovakav pristup Vlade i drugih institucija su druge sankcije koje možemo imati u budućnosti, a koje onda mogu doneti poteškoće u procesu integracije u Evropsku uniju", rekao je Beqiri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore