Mišljenje analitičara

Analitičari Dukagjin Gorani, Shpend Ahmeti i Valon Murati kritikovali su aktuelne poteze predsjednice Kosova Vjose Osmani o premijera Albina Kurtija ocjenivši da se Osmani prema SAD i EU ponaša “djetinjasto”, a da Kurti kroz manipulacije čini sve kako bi izbjegao sprovođenje o formiranju ZSO.

Kritikujući strategiju u odnosima sa SAD, Gorani je rekao da je izjava predsjednice Osmani da “vlada i saveznici treba da sjednu i dogovore plan za uklanjanje dinara” i skandalozna i djetinjasta.

„Pogledajte kakvu zamenu teza pokušavaju da predstave kada je u pitanju problem između međunarodne zajednice i Vlade Kosova. Neko na tako visokom položaju izgovora rečenicu koja je najblaže rečeno infaltilna i detinjasta”, rekao je Gorani.

Shpend Ahmeti, bivši gradonačelnik Prištine, rekao je da istovremeno opozicija nije u stanju da se nosi sa propagandom Albina Kurtija.

“Brine me što ova opozicija nije u stanju da se bori protiv propagande Albina Kurtija. Kada imate vlast koja upravlja propagandom, onda morate da joj na isti način uzvratite. Ne možete više da se žalite da postoji armija analitiča u kancelariji Samoopredjeljenja i da ih napadate”, objasnio je Ahmeti.

Valon Murati je ocjenio je Albin Kurti ima izuzetno vještinu da mijenja teze i da su “svi pali na tu igru”.

„On ima izuzetnu sposobnost, jeste li vidjeli, u predstavljanju stvari i manipulisanju. Na koji način je predstavljao tablice, ukidanje dinara, izbore, intervenciju na sjeveru... U sekvencama je to u redu, ali to je sve u funkciji da on u suštini ne želi da sprovede sporazum”, rekao je Murati.

On je dodao da nijedna strana nije ozbiljna po pitanju implementacije francusko-njemačkog plana.

Prema njegovim riječima Kurti ne želi da sprovede sporazum sa Srbijom zbog formiranja ZSO, a Srbija taj plan ne želi da prihvati jer bi se na taj način Kosovo ojačalo na međunarodnom planu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express