Kriza veoma ozbiljna

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa ocjenio je da je Kosovo bez podrške SAD - samo karikatura, a da je aktuelna kriza u odnosima sa ovom zemljom, ali i Evropskom unijom mnogo ozbiljnija nego dok je on vodio vladu.

"Vrlo je jasno da je svaka pobjeda na populizmu, omalovažavanju i ignorisanju partnera gubitak i za jedne i za druge. Bez SAD Kosovo nije država, većž samo karikatura. Stoga se od predsjednika, Skupštine, vlade, opozicije, civilnog društva traži da razmisle kako bi se vratilo poverenje partnera i otvorio put za dalјu međunarodnu konsolidaciju Kosova", rekao je Mustafa za Gazetu express.

On je kazao da je kriza u odnosima sa SAD i Briselom za novu državu, kao što je Kosovo, “prilično veliki izazov”.

Podsjetio je da je, dok je bio predsjednik LDK odlučio da raskine koaliciju sa Pokretom Samoopredjeljenja i "izbaci Kurtija iz vlade" zbog suprostavljene politike prema strateškom savezniku Kosova - Americi, svijestan da je tim potezom ugrozio svoju stranku, jer je platila veliku cijenu.

Ipak, Mustafa ocjenjuje da je tada situacija bila drugačija zato što je, s jedne strane američka administracija imala nesuglasice sa Kurtijem, dok su ga predstavnici SAD, Velike Britanije, Njemačke i Francuske na Kosovu podržavali.

On je ocjenio da nema bezbjednosti za Kosovu bez Natoa, a da Kosovo ne može u Alijansu bez SAD.

"U LDK smo bili ubeđeni da nema bezbjednosti na Kosovu bez Natoa i nema Natoa na Kosovu bez SAD. Bez partnerstva sa SAD nema međunarodnog priznanja i članstva u UN, Nato i drugim međunarodnim organizacijama. Tako razmišlјam i sada", naglasio je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express