Radi deeskalacije situacije

Predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Nedžat Ugljanin izjavio je da na zahtjev međunarodne zajednice može doći do odlaganja odluke da srpske institucije napuste zgradu koju koriste u Bošnjačkoj mahali u Sjevernoj Mitrovici, radi deeskalacije situacije.

Smatra da srpske institucije treba da napuste opštinsku zgradu, jer ona, tvrdi, pripada institucijama Kosova.

"Objekat mora da se napusti, jer je to imovina kosovskih institucija, a mi ćemo sačekati na radnom mjestu da vidimo šta će biti sutra", rekao je Ugljanin za Teve 1.

On kaže da postoji mogućnost da proces napuštanja objekta od strane Srba bude odložen zbog insistiranja međunarodne zajednice.

"Možda će proces biti odložen, ali prema informacijama još nema naloga za odlaganje roka za napuštanje objekta. Evropska unija traži odlaganje odluke, radi deeskalacije situacije. Euleks je non-stop na licu mjesta i blizu opštine i objekta koji treba da se oslobodi", rekao je Ugljanin.

Podsjetio je da je stigla lažna dojava o bombi u dijelu zgrade gdje su smještene kancelarije srpskih institucija.

"Danas je došlo do upada Policije Kosova, zbog lažnog upozorenje o eksplozivnoj bombi unutra. Policija je intervenisala i sa stručnim ekipama konstatovala da je uzbuna lažna. To su bile lažne vijesti", rekao je on.

Naime danas, 08.09.2023. godine se ističe rok od dvije nedjelje od kako je opština Sjeverna Mitrovica odlučila da iseli srpske institucije iz zgrade u Bošnjačkoj mahali u Sjevernoj Mitrovici.

Izvor: Kosovo online/Teve1