Šteta je materijalna

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna izjavio je da preduzeća na Kosovu gube jer ne mogu da dobiju sredstva zbog kaznenih mjera Evropske unije, kao i da zbog njih na Kosovo nije ušlo desetine miliona eura, prenela je RTV21.

EU je, podsjetimo, uvela mjere prema Kosovu jer vlasti na Kosovu nisu preduzele korake koji su od njih traženi kako bi tenzije na sjeveru bile smanjene.

"Rekao bih da situacija nije dobra. Sama poruka tih mjera nije dobra za privredu zemlje, posebno kada su nam preko potrebne strane investicije. Ako se mjere pokažu investitoru, to nije dobra poruka“, rekao je Rafuna u emisiji Klik na RTV21.

Rafuna je rekao i da zbog mjera na Kosovo nije ušlo desetine miliona eura.

"Šteta je materijalna. Riječ je o desetinama miliona eura koji nisu ušli na Kosovo", izjavio je on.

Direktor Poslovnog kluba Ilir Ibrahimi rekao je da su sankcije EU uticale na ekonomiju Kosova i da to i dalje čine.

"Zemlja je pod sankcijama, uglavnom pod ekonomskim sankcijama. Od zemlje pod ekonomskim sankcijama se ne očekuje ekonomski prosperitet. Tako da će efekti biti sveobuhvatni. Nijedan ozbiljan investitor se ne bi usudio da dođe i investira u zemlju koja je pod ekonomskim sankcijama Evropske unije“, naveo je Ibrahimi.

Premijer Kosova Albin Kurti ranije je izjavio da je zbog situacije na sjeveru Kosova zamrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i da su "u opasnosti i zajmovi i grantovi, kao i finansiranje iz fondova Evropske unije".

Izvor: Kosovo Online/RTV21