Na zahtjev NATO-a

Turske rezervne snage u sastavu KFOR-a, raspoređene na Kosovu u junu, vratiće se u srijedu u Tursku, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Ministar Yaşar Güler rekao je da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru dužnosti u UN, NATO-u, EU i Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), kao i u kontekstu bilateralnih odnosa, i pomno prati dešavanja na Balkanu, gdje postoje zajedničke istorijske i kulturne vrijednosti.

Turska je u junu raspodjelila dodatne trupe na Kosovu kao odgovor na zahtjev NATO-a nakon tenzija u sjevernom dijelu zemlje.

„Naša raspoređena jedinica je po dolasku u kasarnu ‘Sultan Murat’ na Kosovu 6. juna 2023. godine, dala važan doprinos u obezbjeđivanju mira na Kosovu od 10. juna do 31. avgusta i uspešno izvršila svoju misiju“, navodi se u saopštenju, prenosi Klankosova.tv.

Ministarstvo je saopštilo da je njihov premještaj počeo danas i da će se završiti sutra.

Takođe, rečeno je da će komandu KFOR-a preuzeti Turska na period od godinu dana počev od 10. oktobra 2023. godine.

Ministarstvo odbrane Turske je u junu saopštilo da „Turska pokazuje konstruktivan stav i poziva strane na uzdržanost, za rješavanje nedavnih događaja u sjevernom dijelu prijateljske i bratske zemlje Kosovo, koji štete regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti. Nakon događaja na Kosovu, na zahtjev Komande združenih snaga NATO-a/Napulj (Italija), bataljon komandosa pri komandi naše 65. mehanizovane pešadijske brigade, koji je ranije bio raspoređen u sastav snaga NATO-a na Kosovu, je određen kao rezervna jedinica. Počele su neophodne pripreme za njegovo prebacivanje“.

Izvor: Klan Kosova/ KoSSev