Lider Partije kosovskih Srba

"Poslije svih intervencija Međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije na sjeveru sa žaljenjem možemo da konstatujemo da do toga nije došlo", izjavio je u emisiji Razgovor na RTK2 lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović. Jablanović dodaje da bez povlačenja Specijalne policije sa sjevera i amnestije uhapšenih, Srbi ne bi trebalo da razmišljaju o učestvovanju na novim vanrednim izborima.

„Vlada Kosova je načinima dva-tri marketinška poteza koja nisu u pravom smislu deeskalirala situaciju na sjeveru Kosova", tvrdi lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović. Navodi da se deeskalacija nije dogodila.

„Mislim da dok se policija ne povuče i dok se Srbi ne amnestiraju za ona djela koja im se stavljaju na teret od 26. maja, pa do dana dok se ne napravi neki konačan dogovor, Srbi ne treba ozbiljno da razmišljaju o učešću na izborima, jer mi izbore doživljavamo kao momenat da se preuzme vlast“, rekao je Jablanović.

Lider PKS kaže da ne vidi da "idemo ka deeskalaciji, već naproitiv smatra da se pravi atmosfera u kojoj su mogući novi sukobi".

Lider Partije kosovskih Srba kaže da bi rešenje aktuelne situacije trebalo pronaći u razgovorima Kosova i Srbije pod posredstvom Brisela. Zvanični Beograd bi u budućnosti morao da Srbima na Kosovu da šansu da misle drugačije, veću političku slobodu i ne targetira ih kao izdajnike, istakao je Jablanović.

"Građani su ti koji će najbolje da procene čiji je put bolji i realniji i vjerujem da će tako i glasati na izborima", zaključio je predsjednik PKS Aleksandar Jablanović.