Istraživač sa KDI-a

Ministarstvo administracije lokalne samouprave završilo je izradu Administrativnog uputstva za građansku inicijativu za smjenu predsjednika opštine.

Vullnet Bugaku, istraživač sa Kosovskog demokratskog instituta (KDI), rekao je da je KDI, tokom izrade Administrativnog uputstva, izrazio zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti.

"Takođe smo izrazili zabrinutost zbog sadržaja Administrativnog uputstva", rekao je on za RTK.

Bugaku je dodao da Zakon o lokalnoj samoupravi pruža nekoliko mogućnosti za smjenu gradonačelnika opština, ali bi, prema njegovim riječima, trebalo da budu uključene i druge instance, poput Ustavnog suda.

Naglasio je da je najbolja opcija ostavka predsjednika opština na sjeveru.

"Svaka duga opcija odlaže proces i oduzima vrijeme, znajući da je zahtjev međunarodne zajednice da se izbori održe na sjeveru", rekao je on.

Inače, Ministarstvo administracije lokalne samouprave završilo je izradu Administrativnog uputstva za građansku inicijativu za smjenu predsjednika opštine.

Svrha uputstva je da se utvrdi postupak pokretanja, organizovanja i podnošenja građanske inicijative za razriješenje predsednika opštine, u skladu sa Zakonom br. 03/L-040 o lokalnoj samoupravi.

Ovo uputstvo daje mogućnost praktične realizacije zakonom zajemčenog prava lokalnoj samoupravi. Ovim pravom obezbjeđuje se ostvarivanje volje građana u odnosu na gradonačelnika opštine, kojeg sami građani neposredno biraju.