Četvorogodišnji mandati

Ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Elbert Krasniqi izjavio je da nema informacija da li se prikupljaju potpisi građana putem peticije za smenu gradonačelnika u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru.

On je 8. novembra na konferenciji za novinare podržao aktuelne albanske gradonačelnike da do kraja završe svoje četvorogodišnje mandate.

"Ono što je važno je da gradonačelnici nastave da rade i mi kao Vlada kontinuirano podržavamo gradonačelnike kako bi ispunili svoj mandat", rekao je Krasniq́i.

U Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku na vlast su krajem maja došli albanski gradonačelnici, jer su pripadnici srpske zajednice bojkotovali aprilske izbore.

Lokalni Srbi ove gradonačelnike ne prihvataju, što je uslovilo i eskalaciju situacije u Zvečanu 29. maja kada su se Srbi sukobili sa vojnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

EU i zapadne zemlje su potom od Kosova tražile hitnu deeskalaciju situacije i raspisivanje novih izbora u opštinama na sjeveru. U međuvremenu je Kosovo prihvatilo ovaj zahtev za raspisivanjem izbora, ali isključivo da aktuelni gradonačelnici budu smenjeni na osnovu peticije.

U tu svrhu je početkom septembra objavljeno i administrativno uputstvo, koje predviđa da bi peticiju trebalo da potpiše 20 odsto građana sa pravom glasa.

U međuvremenu je Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, rekla da je spremna da učestvuje na izborima i pozvala zvaničnu Prištinu da ih raspiše.

Ova partija je ranije učešće na izborima uslovljavala, pored ostalog, ostavkom aktuelnih gradonačelnika. Nisu potom precizirali da li će ipak pokrenuti i prikupljanje potpisa za njihovu smjenu.