Najbrži put do novih izbora

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zeqiri i gradonačelnik Zvečana Ilir Peci spremni su da razmotre mogućnost podnošenja ostavke kako bi se raspisali novi izbori na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici druge dve opštine sa srpskom većinom na severu, Erden Atić (Atiq) iz Severne Mitrovice i Lulzim Hetemi iz Leposavića, nisu odgovorili na upite Radija Slobodna Evropa (RSE) da li bi i pod kojim uslovima podneli ostavke.

RSE je tražio izjave albanskih gradonačelnika na severu nakon što je američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, za Glas Amerike ocenio da bi "najbrži i najlakši put do novih izbora" bio da "aktuelni albanski gradonačelnici podnesu ostavke".

Vlada Kosova je, na zahtev EU, izrazila spremnost da organizuje nove izbore na severu sa ciljem deeskalacije situacije.

Tenzije na severu Kosova su povećane krajem maja, kada su albanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade uprkos protivljenju lokalnog srpskog stanovništva.

Albanski gradonačelnici su na vlast došli nakon aprilskih izbora koje su Srbi bojkotovali.

U međuvremenu je Vlada Kosova izdala administrativno uputstvo koje otvara puta za raspisivanje novih izbora, dok pravni stručnjaci ukazuju da bi taj dokument mogao da naiđe na ustavne prepreke.

Ostavke kao najbrži put do novih izbora

Izmir Zeqiri iz Zubinog Potoka i Ilir Peci iz Zvečana, koji dolaze iz redova opozicione Demokratske partije Kosova, poručuju da su spremni da razmotre opciju podnošenja ostavki, ali samo u konsultaciji sa Vladom i Predsedništvom Kosova.

"Ukoliko se zbog ove administracije na severu sankcioniše Kosovo, otvoren sam za razgovor o svim opcijama, ali o rešenju uz dogovor. Ukoliko postoji saglasnost svih predsednika, Vlade i stranaka, da se podnesu ostavke, to može da se desi i to je najbrži put (za nove izbore=", navodi Zeqiri za RSE.

Zeqiri napominje ipak da o pitanju ostavki još nije razgovarano sa predstavnicima vlasti.

Peci pak smatra da bi ostavke imale smisla samo ako ih podnesu svi gradonačelnici opština na severu Kosova.

"Nema težine ako samo jedan podnese ostavku, a trojica ostanu (na vlasti)", kaže on.

"Zbog građana, zbog države, mi bismo se dogovorili, ali da vidimo... do sada nismo imali nijedan zvaničan poziv da podnesemo ostavke, niti bilo kakav sastanak na tu temu", kaže Peci za RSE.

RSE se obratio Vladi i Predsedništvu Kosova sa upitom da li se razmišljaju o sazivanju nekog sastanka sa gradonačelnicima opština na severu, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Ranije je zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) rekao da Vlada, na čijem je čelu Pokret Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija (Albin), neće tražiti ostavke gradonačelnika u Severnoj Mitrovici i Leposaviću. Gradonačelnici ove dve opštine su iz redova Samoopredeljenja.

Ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) je 13. septembra ocenio da su ostavke gradonačelnika "zahtev Beograda".

Na upite RSE nije odgovoreno ni iz Samoopredeljenja.

S druge strane, portparol Demokratske partije Kosova, Faton Abdulahu, kaže da su "izbori na severu neophodni" ali da Vlada Kosova ne koordiniše po tom pitanju.

'Potreban sveobuhvatan dogovor'

Eugen Cakolli iz Kosovskog demokratskog instituta navodi da bi ostavke gradonačelnika u četiri opštine na severu trebale da budu njihova odluka, ali na osnovu šireg političkog dogovora izvršne vlasti, gradonačelnika i međunarodne zajednice.

"Bez većeg političkog dogovora postoji rizik da bismo, ukoliko samo dvojica gradonačelnika ponude ostavke, ušli u još problematičniji ciklus razvoja događaja. Čak ni učešće srpske zajednice na izborima ne bi bilo zagarantovano", smatra Cakolli.

Prema njegovoj oceni, ostavke su najlakše rešenje za raspisivanje novih izbora sa svih aspekata.

Ipak, Cakoli ukazuje da dosadašnji koraci Vlade Kosova ne pokazuju da ima volje za bilo kakav politički dogovor sa gradonačelnicima.

"Insistiranje Vlade da sledi model peticije, koliko god naizgled bio demokratski, samo po sebi nije garancija da će biti učešća srpske zajednice u oba procesa (u peticiji i na izborima)", kaže Cakolli.

Šta predviđa Administrativno uputstvo?

Administrativno uputstvo, koje je 5. septembra objavilo Ministarstvo za lokalnu samoupravu, predviđa pokretanje peticije za razrešenje gradonačelnika uz potpis 20 odsto birača u jednoj opštini.

Potom bi peticija sa potpisima bila poslata predsedniku Skupštine opštine, koji je dalje šalje Centralnoj izbornoj komisiji Kosova.

Član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi
U članu 72.1 Zakona o lokalnoj samoupravi se navodi da građani jedne opštine mogu da pokrenu inicijativu za smenu gradonačelnika.

Potom se u članu 72.2 kaže da takav zahtev mora da potpiše dvadeset (20) odsto registrovanih birača, koji se potom dostavlja predsedavajućem skupštine opštine, a koji predmet šalje relevantnoj instituciji za organizovanje izbora.

U članu 72.3 piše da ukoliko većina registrovanih birača glasa za smenu gradonačelnika, novi izbori se moraju održati u skladu sa Zakonom o izborima.


Ukoliko Centralna izborna komisija Kosova proceni da su preduzeti odgovarajući koraci, organizuje glasanje za razrešenje gradonačelnika.

Za njegovu smenu bi bio potreban 50 odsto plus jedan glas građana.

Stručnjaci za pravno-ustavna pitanja na Kosovu kažu da je ovakvo preglasavanje na osnovu administrativnog uputstva oblik referenduma, za koji Kosovo nema pravni osnov.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, vanredni izbori se mogu održati ako aktuelni gradonačelnik podnese ostavku, u slučaju da građani zatraže razrešenje gradonačelnika kroz peticiju koju je potpisalo 20 odsto birača jedne opštine, kao i u slučaju da se gradonačelnik, bez razloga, mesec dana ne pojavljuje na radnom mestu.