Stav analitičara

Gradonačelnici Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka moraju da podnesu ostavke, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da je to jedno od najpraktičnijih rješenja pred određivanje datuma izbora u ovim opštinama, piše RTK.

Iako je Administrativno uputstvo koje građanima četiri opštine na sjeveru omogućava da putem peticije smjene predsjednike opština trebalo da bude gotovo 1. septembra, to se još nije dogodilo, a prošle nedjelje je nacrt tog uputstva pušten na javnu raspravu.

Dokument, za koji se smatra da otvara put novim izborima na sjeveru, predviđa oblike razriješenja gradonačelnika putem peticije i procenat potpisnika, a politikolog Fidan Ukaj smatra da je takvo rješenje pogrešno, dodajući da su zahtjevi EU i SAD da se što prije odredi datum izbora na sjeveru.

"Rješenje je sastanak sa gradonačelnicima tih opština, podnošenje ostavki i određivanje datuma izbora", dodao je Ukaj.

 Analitičar Gazmir Raci kaže da Vlada sprovodi sve dogovore koji su proizašli sa sastanka u Bratislavi.

"Ako je to u okviru zakona, mogu se organizovati, naravno, Vlada ima zadatak da nađe zakonsko rješenje u skladu sa ustavom, ali je važno da je Kosovo prihvatilo obaveze iz Bratislave i da je implementiralo većinu tačaka", rekao je on.

U Demokratskom institutu Kosova kažu da bi izlazak na izbore putem peticije imao dvostruku cijenu za Kosovo.

"Ostavke bi omogućile građanima da izraze svoju volju, dok je trenutno institucionalni fokus na metodu peticije, koji će stvoriti duple troškove, jer će biti organizovana dva izborna procesa, a Kosovo neće uspjeti da završi proces u roku", rekao je Eugen Cakolli iz KDI.

Izvor: Kosovo online/RTK