Sastanak u Briselu

Povodom predstojećeg sastanka na najvišem nivou u Briselu, 14. septembra, bivši član pregovaračkog tima Kosova Skender Hiseni kaže da je optimističan da su premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić shvatili da je međunarodna zajednica izgubila strpljenje, uz ocjenu da je odustajanje od međusobnog priznanja rezultat amaterskih i detinjastih grešaka Vlade Kosova na sjeveru.

Hiseni je za Teve 1 kaže da je bolje razgovarati mjesec dana nego da bude jedan dan incidenata na sjeveru Kosova.

"Imam neki poluoptimizam da će čak i Vučić, koji opstruiše primjenu sporazuma, ali i Kurti, koji svime podriva primjenu sporazuma, izvući neke pouke iz dešavanja posljednjih mjeseci. Susrešće se sa potpunim gubitkom strpljenja međunarodne zajednice, koja može da kazni i jednog i drugog", rekao je Hiseni.

Kako kaže, svaki djelimični sporazum sa Srbijom neizvodljiv je sve dok ne bude opšteg sporazuma o pomirenju.

"Ruska agresija u Ukrajini dala je veći podstrek dinamici kosovsko-srpskog dijaloga i koncentrisanju još snažnije međunarodne pažnje na to pitanje. Odustajanje od međusobnog priznavanja došlo je kao rezultat neoprostivih, amaterskih, detinjastih grešaka koje je napravila Vlada Kosova na sjeveru, od pokušaja da se primjeni neki sporazum o registarskim tablicama koji nije bio primjenjiv. Sve dok ne bude opšteg dogovora, djelimični sporazumi, kakvi god oni bili, čak i oni najtehničkiji, biće teški za sprovesti ih", rekao je.

Što se tiče Ohridskog sporazuma, Hiseni je rekao da ga podržava jer je zaustavio dalju degradaciju Kosova u međunarodnim odnosima.

"Na osnovu onoga što je objavljeno, podržao sam Ohridski sporazum kao srednjoročni mehanizam koji bi zaustavio dalju degradaciju Kosova u međunarodnim odnosima jer Kosovo pada, idući slobodnim padom do gotovo nepopravljive degradacije", kazao je.

Za izjavu predsjednice Kosova Vjose Osmani koja je uslijedila kao reakcija na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Hiseni kaže da je ozbiljna politička greška.

Osmani je kazala da bi suspenzija vizne liberalizacije za Kosovo ubila dijalog Kosova i Srbije, a Hiseni navodi da ta izjava može samo da šteti odnosima sa saveznicima.

"To je ozbiljan politički gaf, to je bila reakcija na veoma ljubaznu izjavu prema Kosovu i Srbiji. Apsolutno nema negativne strane te izjave, ima simpatičnih apela. Takva izjava je opasna i štetna za odnose Kosova sa međunarodnom zajednicom", rekao je Hiseni.

Hiseni, komentarišući sastanke Demokratskog saveza Kosova sa civilnim društvom i medijima, kaže i da opozicija treba da bude agresivnija jer, kako navodi, "iluzija je misliti da će Kurti mahinacijama biti svrgnut sa vlasti".

Smatra i da su za žaljenje trendovi u LDK od dolaska Lumira Abdixhikua na njeno čelo, a to je tendencija da se instalira svojevrsni rat među generacijama.

"Ali, ne savremeni politički rat, konfrontacija ideja, već divlji rat, rat eliminacija među generacijama. Dakle, da li novi put u odnosu na koga, na ono što se dešavalo na Kosovu tokom 20 godina ili u odnosu na ono što se danas dešava na Kosovu. A ovo nisam čuo ni od koga iz LDK - koji je to novi put", dodao je Hiseni.

Izvor: Kosovo online/Teve 1