Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partija Kosova Hisen Berisha, danas je tokom vanredne sjednice Skupštine Kosova kritikovao premijera Albina Kurtija i njegovu vladu zbog "lošeg upravljanja i krađe budžeta Kosova" i istakao da "aktuelnu vlast treba zaustaviti, jer narod više ne može da izdrži", prenosi Reporteri.

On je istakao da su se ljudi oko Kurtija potrudili da prikriju sve njegove malverzacije i učinili da izgleda kao "anđeo".

"Poštovani premijeru, oni koji vas okružuju i brinu o vašoj pogrešnoj propagandi i imidžu, učinili su da izgledate kao anđeo. Ali, za kratko vrijeme u vlasti, došao nam je i sam đavo", rekao je Berisha.

Kaže da je istina da je bilo korupcije i u drugim vladama, ali da nikad, kako tvrdi, nije bilo toliko zloupotrebe javnog novca.

"I u drugim vladama je bilo korupcije, ali uglavnom je bila na štetu privrednih subjekata, jer je na primjer iz budžeta izdvojeno za projekat pet miliona ezra, a dobijen je sa 4,5 miliona! Onda se desi da nadzornici nekog činovnika iznude pet do deset odsto, da nateraju ekonomskog operatera da završi projekat sa četiri miliona, što je uglavnom išlo na štetu ekonomskog operatera, ali ne i na štetu budžeta, niti projekta", naveo je Berisha.

S obzirom na to koliko su oštetili budžet, on Kurtija i njegovu vladu naziva "Ali Babom i 40 razbojnika" i ukazao na pronevjeru novca prilikom ukidanja udžbenika za djecu.

"Da li mislite da ste toliko sofisticirani da opozicija i narod ne razumeju? Vi i vaše mladunče, ministrica Nagavci, poništili ste tender sa ponudom od 4,8 miliona, jer na tenderu nije izašla firma koja je povezana sa vama", kazao je Berisha.

Podsjetio je i na skandal sa zloupotrebom rezervi Kosova, kao i na "krađu pšenice, ulja i šećera, kao i struje".

"U vrijeme kada ste kupovali pšenicu na berzi je bila 275 eura po toni, vi ste je kod svog agenta za nekretnine 'Ridi' kupili po 483 eura po toni. Što se tiče litra ulja, pokušali ste da ubedite građane da ste litar nafte ugovorili za 1,1 euro, a navodno litar ulja na Kosovu koštao je blizu 3,39 eura! Ali kakve veze ima koliko eura košta ugovor ako nafta uopšte nije stigla", navodi poslanik PDK.

Kako dalje kaže, vlada je ukrala struju građanima i zaustavila licenciranog operatera "Hidropauer" kod koga je struja iznosila za 63 eura po megavatu za sve vrijeme uvoza struje i kupila je za 288 eura po megavatu.

"Čak i od ove korumpirane afere, 40 ili 50 miliona eura dnevno je odlazilo u vaš džep i džep vašeg diplomate. Ukrali ste preko 50 miliona u ugovorima iz jednog izvora, a vjerovatno i stotine miliona eura na ime subvencija, grantova i transfera", kazao je Berisha.

Poručuje da bi aktuelnu vladu trebalo zaustaviti jer narod, kako ističe, ne može više da izdrži.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri