Ima pogrešan pristup

Predsjednik poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri ocjenio je danas da premijer Kosova Albin Kurti ima potpuno pogrešan pristup dijalogu sa Srbijom i da je upravo njegova politika dovela Kosovo do položaja gubitnika u tom procesu i sankcija EU, prenosi Gazeta Express.

Tahiri se osvrnuo i na aktuelne afere i skandale koji se vezuju za državne lidere, i konstatovao da se za vladu Albina Kurtija vezuje visok stepen korupcije. S obzirom na sve to, uvjeren je da, kada god da se održe izbori, vladajuća stranka, Pokret Samoopredjeljenje, nikada neće dobiti 50 odsto glasova.

"U Samoopredjeljenju misle da bi Kurti ponovo mogao da osvoji 50 odsto glasova. Podaci, ankete, informacije sa terena govore o ozbiljnom nezadovoljstvu ovom vlašću. Ne znam kakav će biti naš pristup i koliko ćemo moći da se mobilišemo, ali jedno znam da nikada više u životu neće imati 50 odsto. Ljudi mole za rezultate, koje ova vlast nema", zaključio je Tahiri.

On je, povodom zakazanog satanka na visokom nivou 14. septembra, rekao da je skeptičan da će nakon razgoovora u Briselu biti pozitivnih rezultata.

"Dosadašnji pristup Kurtijeve vlade dijalogu je Kosovo pretvorio u gubitnika i oslabio je našu zemlju na međunarodnom i unutrašnjem planu. Umjesto da Srbija, koja je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela mjere protiv Rusije, bude sankcionisana, danas je sankcionisano Kosovo zbog slepe, nestrateške i uglavnom taktičke politike za uske glasačke interese Pokreta Samoopredjeljenje. Kosovo je danas najslabije u međunarodnoj areni. Ono je slabije u suverenitetu sopstvene zemlje, na unutrašnjem planu, a slabije je i u donošenju odluka. Svaka odluka koja je doneta od 31. jula prošle godine je poništena", rekao je Tahiri.

Smatra i da je pogrešno insistiranje vlade Kosova da se na prijevremene izbore na sjeveru ide samo na osnovu peticije građana.

Prema njegovim riječima, peticija ima neke probleme koji mogu da naškode Kosovu u budućnosti.

Tahiri kritikuje i predsjednicu Vjosu Osmani, koja je, kako ističe, dala neozbiljnu izjavu kao odgovor francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu po pitanju njegove izjave o sankcionisanju vizne liberalizacije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express